Aktualno

Kamp za “prave muškarce” na Kupresu nije jedini, udruga patera Mandurića planira i ilegalni kamp na Lastovu

Park prirode

Zapanjujuća objava o „pravim muškarcima“ patera Ike Mandurića, najpoznatijeg po žustroj podršci takozvanim šatorašima i ultrakonzervativnim udrugama i političkim opcijama, ovog tjedna preplavila je medije.

“Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena. Jer njoj nije dano razumjeti što on nosi u srcu. On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta – da ne bi iz njega krenula neka aždaja prema onima koje treba i mora štititi”, napisao je Mandurić, između ostalog, u objavi na svojem Facebook profilu. Cjelokupna objava zapravo je poziv na sudjelovanje „na kampu za muškarce“ kojeg krajem ovog mjeseca na Kupresu organizira udruga Magis, čiji je Mandurić duhovnik.

Kupres je tek jedna od lokacija za koje udruga Magis najavljuje organizaciju kampiranja tijekom ovog ljeta. Magis bi tijekom ovog ljeta trebao organizirati čak osam kampova.

Jedno od planiranih okupljanja pomalo ironično nazvano  je „Očuvajmo Lastovo“ i prema svemu sudeći neće se održati jer bi bilo ilegalno. Najava tog kampiranja objavljena na stranicama Magisa arhivirana je ovdje, a snimljen je čak i promotivni video. Kamp se reklamira i posterima na samom otoku Lastovu.

JU Park prirode Lastovo: Ne dajemo suglasnost za kampiranje

Povremena stanovnica Lastova Mariana Bucat, spoznavši preko plakata da se kamp namjerava održati na zaštićenom području, poslala je, kako nas je informirala, prijave na brojne adrese uključujući i Ministarstvo okoliša, Parka prirode i Općine Lastovo.

Kampiranje koje udruga Magis planira održati u kolovozu na Makarcu, otočiću pored Lastova, prema mišljenju uprave Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje“ bilo bi ilegalno.

„Suglasnost udruzi Magis nije dana od strane JU “Park prirode Lastovsko otočje” na temelju Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13;15/18;14/19) članak 139. stavak 1 podstavak 12.“, rekla je voditeljica općih i zajedničkih poslova Parka prirode u pismenom odgovoru Faktografu.

Spomenutim Zakonom i člankom, točnije podstavkom, „osobito se zabranjuje“  upravo „kampirati, odnosno logorovati izvan za to predviđenih i označenih mjesta“.

Konačna je odluka na jedinici lokalne samouprave

Ipak, kako su nam pojasnili iz Parka prirode Lastovsko otočje, budući da nisu Nacionalni park, konačna odluka o (ne)održavanju najavljenog kampiranja sada je na jedinici lokalne samouprave, odnosno općinskom načelniku Leu Katiću.

Načelnika Općine Lastovo Faktograf je zatražio komentar i informirao o odluci JU Park prirode Lastovsko otočje u kojoj navode da bi održavanje najavljenog kampiranja bilo ilegalno, međutim, konkretan odgovor o stavu Općine nismo dobili.

„Na temelju članka 29. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj 85/15., 121/16., 99/18. i 25/19.) jedinice lokalne samoprave, javne ustanove i druge pravne osobe koje upravljaju određenim područjem određuju lokacije za kampiranje izvan kampova te je Udruga Magis u fazi ishođenja suglasnosti od nadležnih tijela. Ministarstvo turizma se na zahtjev Udruge Magis očitovalo te ih uputilo da za navedeno obrate Javnoj ustanovi Park Prirode Lastovsko otočje te Općini Lastovo. Po dobivanju očitovanja od JU Park prirode Lastovsko otočje, Općina Lastovo će donijeti svoju Odluku“, stoji u odgovoru načelnika Katića Faktografu.

Na naš upit kada će donijeti konačnu odluku, do objave ovog teksta, iz Općine Lastovo nismo dobili odgovor.

Faktograf je komentar na ideju održavanja kampa u Parku prirode i to na za to nepredviđenom mjestu tražio i od Ministarstva okoliša i energetike, no njihov direktan komentar na zakonitost takvog postupka nismo dobili.

„Udruga [Magis op. a]  koju spominjete u svom upitu nije zatražila dopuštenje za kampiranje od Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike, no isto je zatražila od JU PP Lastovsko otočje. Napominjemo da za privremeno kampiranje ni Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ni JU PP Lastovsko otočje ne mogu izdati suglasnost temeljem Zakona o zaštiti prirode. Općina Lastovo može odrediti prostor za kampiranje izvan kampova i uvjete koje taj prostor mora zadovoljiti stoga Vas ljubazno upućujemo da im se obratite s upitom“, poručeno nam je iz Ministarstva.

Čišćenje smeća je potrebno – tamo gdje ga ima

Našu čitateljicu upitali smo zbog čega se odlučila prijaviti najavljeno kampiranje u organizaciji udruge Magis.

“Radi se o dijelu parka prirode na kojem nikada otkad je Lastovskog statuta, dakle od 1310. nije bilo dozvoljeno obavljati poljoprivrednu aktivnost, a kamoli nešto drugo jer je čak i Lastovski statut štitio pošumljene otoke od sječe i druge eksploatacije. Razlog za odabir mjesta za kampiranje, koji se navodi na reklamama, jest čišćenje smeća. Na Makarcu se samo povremeno može pojaviti smeće koje je tamo došlo uslijed morskog strujanja kroz luku Uble, ali se teško može naći smeće na samom otoku budući da tamo rijetko tko, čak i od Lastovaca, ikada zalazi. Čišćenje smeća na Lastovu jest prijeko potrebno i uvijek dobrodošlo i hvalevrijedno, ali u naseljima i uz puteve koji vode prema poljima, tj. tamo gdje se smeće uistinu (nezakonito) donosi u velikim količinama, nipošto na Makarcu”, rekla nam je Mariana Bucat.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.