Aktualno

Nacionalna zaklada 300 tisuća kuna daje udruzi Rozalije Bartolić

foto HINA Damir SENČAR ds

Pred prošli Božić, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odlukom o (uvjetnom) trogodišnjem financiranju obradovala je udrugu U ime obitelji. Udruzi Željke Markić, kako je Faktograf tada i pisao, pod borom se našla institucionalna podrška za razvoj i stabilizaciju njihova rada u iznosu od 139 tisuća kuna.

Ove godine Nacionalna zaklada odlučila je iznosom od gotovo 300 tisuća kuna institucionalno podržati Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije pod vodstvom Rozalije Bartolić. Zaklada je toj udruzi ove godine dodijelila 99.978 kuna, a kako je riječ o trogodišnjoj potpori, bez nepredviđenih okolnosti ili nepoštivanja ugovora, Bartolić i njezina udruga mogu očekivati trostruki iznos. Nacionalna zaklada tu je odluku donijela u sklopu programa “Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj koje djeluju na lokalnoj razini“.

Ministarstvo ljubavi, Noć kazališta

Rozalija Bartolić od ranije je poznata kao jedna od suosnivačica tragikomičnog Nacionalnog etičkog sudišta na kojemu je čitala točke „optužnice“, kasnije tamo osuđenom, Josipu Brozu Titu. U 2017. godini našla se na kandidacijskoj listi za zagrebačku Gradsku skupštinu Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, odnosno njihove stranke Neovisni za Hrvatsku, a iste godine  protivila se i održavanju Noći kazališta na dan pada Vukovara, službeno nazvanog Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje – 18. studenoga. U tome je, zajedno s drugim prosvjednicima, i uspjela.

Ipak, Bartolić se tek u proteklih godinu dana prometnula u jednu od najvidljivijih aktivistkinja ekstremno desne scene. U siječnju ove godine Bartolić se oštro protivila i protestirala zbog planiranog prikazivanja filma „Ministarstvo ljubavi“ na HRT-u, a njezin pritisak urodio je plodom. Već idućeg mjeseca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu s improvizirane pozornice uz povike „Izdaja, izdaja“ protivila se posjeti Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Već u ožujku Bartolić započinje bitku protiv ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, međunarodnog dokumenta za sustavniju zaštitu žena koje su preživjele nasilje. Najavljuje se i održava prosvjed u Zagrebu protiv ratifikacije, a nakon što je taj međunarodni dokument u travnju usvojen u Hrvatskom saboru, Bartolić se priključila organizacijskom odboru referendumske inicijative za poništavanje ratifikacije. Ministarstvo uprave u konačnici je ustvrdilo da inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ nije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa.

Sredstva za rad udruge patera Ike Mandurića

Gotovo jednako izdašnu podršku (97.033 kuna godišnje) dobila je i Udruga Bratovština Marijanski zavjet za domovinu gdje, iako ne formalno, ključnu ulogu ima pater Ike Mandurić. Pater Ike Mandurić, najpoznatiji po žustroj podršci tzv. šatorašima, inače je duhovnik Molitvene zajednice Srce Isusovo čiji se članovi i simpatizeri već godinama okupljaju svakog utorka na Kamenitim vratima. Zanimljivo, prema statutu Bratovštine Marijanskog zavjeta za domovinu, u slučaju prestanka rada udruge sva će preostala imovina pripasti Družbi Srca Isusovog u Palmotićevoj 31, gdje je Bratovština već sada i registrirana. Osim po okupljanju studentskih organizacija, ta je adresa najpoznatija po godišnjim održavanjima misa zadušnica za Antu Pavelića i druge ustaške zločince.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.