Razotkriveno

Croatia Airlines: Ne raspršujemo chemtrails

PixaBay

Društvenim mrežama ponovno se širi vijest naslovljena “I avioni Croatia Airlinesa ugradili retrofilni raspršivač – po milji raspršenog Chemtrailsa (trovanja građana) dobivaju 235,73 EUR-a! Za ovo znaju i Kolinda i Plenković!”.

U tekstu objavljenom na portalu “Istinomprotivlaži.com” , a koji je arhiviran ovdje, navodi se:

”Naš avioprijevoznik Croatia Airlines d.d. i još nekoliko cionističkih avio kompanija ugradili su sustav za raspršivanje chemtrailsa – retrofilni raspršivač koji se montira na pilon, a nalazi odmah iza ispušnog ventila motora aviona.”

Komentar tih navoda zatražili smo od Croatia Airlinesa, a oni ih rezolutno odbijaju.

„Informacije koje navodite u cijelosti su netočne i neutemeljene“, rečeno nam je iz Croatia Airlinesa.

Napominju i da „tvrtka aktivno sudjeluje u provedbi svjetske strategije zrakoplovstva za zaštitu okoliša i podržava sve mjere kojima se pridonosi smanjenju onečišćenja u civilnom zrakoplovstvu. U svom razvoju tvrtka se vodi načelima održivoga razvoja u sljedećim glavnim područjima – odabiru flote i primjeni odgovarajućih procedura koje smanjuju potrošnju goriva i emisiju CO2 te buku“.

Inače, originalna verzija teksta objavljena je na portalu Dubrovački dnevnik, no portal “Istinom protiv laži” iz njega je izbacio ključnu rečenicu. Naime, na samom kraju teksta navedeno je da je riječ o satiri.

“Radi se o šaljivom sadržaju Dubrovačkog dnevnika 🙂 “, napisali su na kraju teksta objavljenog još 2015. godine.

Nekoliko godina kasnije, izmijenjenu verziju teksta, prezentiranu kao teoriju urote, preuzeo je već spomenuti portal, ali i portal Zagrebački list.

Faktograf je nedavno iscrpno pisao o mitu zvanom chemtrails koji uporno živi, premda je razobličen nebrojeno puta od strane znanstvene zajednice. Časopis Nature je tako utvrdio da čak 40 posto Amerikanaca vjeruje da je ova teorija zavjere djelomično ili u potpunosti istinita. Više o raskrinkavanju te teorije urote možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.