Razotkriveno

Nije istina da su podaci HZMO-a o osiguranim osobama dostupni tek od 2012. godine, ni da su rekordni

foto FaH/ Dario GRZELJ/ ik

„Prema podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje u lipnju je broj osiguranika bio najveći od kada su dostupni podaci, odnosno od siječnja 2012. godine, čemu je među djelatnostima najviše pridonijelo građevinarstvo“, vijest je objavljena u više medija.

U lipnju je, tako, bilo osigurano ukupno 1.593.583 osiguranika.

Ta informacija koja je preuzeta iz kratkih makroekonomskih vijesti koje priređuje Raiffiesen Bank nije točna. Podaci o broju osiguranika bili su dostupni i prije 2012. godine. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO)  na svojim mrežnim stranicama osnovne podatke o osiguranicima objavljuje svaki mjesec od listopada 2001. godine. Osim toga, od 2003. godine HZMO u elektronskom obliku objavljuje i Statističke informacije.

Iz vijesti bi se tako dalo krivo zaključiti da do 2012. godine HZMO nije objavljivao informacije o osiguranicima. Međutim, ono što je od siječnja te godine drugačije u odnosu na ranije razdoblje je nešto veći broj informacija koje se objavljuju u osnovnim podacima o osiguranicima. Do tada je HZMO u kratkim mjesečnim informacijama, uz podatke o doplatku za djecu, objavljivao podatke o broju osiguranika, broju umirovljenika, iznosu prosječne mirovine i njenom udjelu u prosječnoj neto plaći, kao i procjenu potrebnih sredstava za isplatu mirovina i mirovinskih primanja. Od siječnja 2012. godine tome su pridodani, primjerice, podaci o radnicima kod pravnih i fizičkih osoba, obrtnici, poljoprivrednici, samostalne profesionalne djelatnosti kao i osiguranici zaposleni kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski državljani zaposleni na teritoriju RH kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu. Te informacije, međutim, bile su dostupne i ranijih godina, ako ne kroz statističke informacije, onda na upit HZMO-u.

S obzirom da su se podaci o osiguranicima pratili i prije 2012. godine, iz njih je lako utvrditi i da je u prošlosti u lipnju Hrvatska bilježila i veći broj osiguranika no što je zabilježen ove godine. Uzmemo li samo podatke od početka krize, vidljivo je da je u lipnju 2008. godine bilo 1.630.463 osiguranika, odnosno gotovo 37 tisuća osiguranika više nego u ovoj godini. I u lipnju 2009. godine  bilo je 1.596.346 osiguranika ili 2.763 osiguranika više nego u istom mjesecu ove godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.