Nije istina da su podaci HZMO-a o osiguranim osobama dostupni tek od 2012. godine, ni da su rekordni

G. G.

„Prema podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje u lipnju je broj osiguranika bio najveći od kada su dostupni podaci, odnosno od siječnja 2012. godine, čemu je među djelatnostima najviše pridonijelo građevinarstvo“, vijest je objavljena u više medija.

U lipnju je, tako, bilo osigurano ukupno 1.593.583 osiguranika.

Ta informacija koja je preuzeta iz kratkih makroekonomskih vijesti koje priređuje Raiffiesen Bank nije točna. Podaci o broju osiguranika bili su dostupni i prije 2012. godine. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO)  na svojim mrežnim stranicama osnovne podatke o osiguranicima objavljuje svaki mjesec od listopada 2001. godine. Osim toga, od 2003. godine HZMO u elektronskom obliku objavljuje i Statističke informacije.

Iz vijesti bi se tako dalo krivo zaključiti da do 2012. godine HZMO nije objavljivao informacije o osiguranicima. Međutim, ono što je od siječnja te godine drugačije u odnosu na ranije razdoblje je nešto veći broj informacija koje se objavljuju u osnovnim podacima o osiguranicima. Do tada je HZMO u kratkim mjesečnim informacijama, uz podatke o doplatku za djecu, objavljivao podatke o broju osiguranika, broju umirovljenika, iznosu prosječne mirovine i njenom udjelu u prosječnoj neto plaći, kao i procjenu potrebnih sredstava za isplatu mirovina i mirovinskih primanja. Od siječnja 2012. godine tome su pridodani, primjerice, podaci o radnicima kod pravnih i fizičkih osoba, obrtnici, poljoprivrednici, samostalne profesionalne djelatnosti kao i osiguranici zaposleni kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski državljani zaposleni na teritoriju RH kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu. Te informacije, međutim, bile su dostupne i ranijih godina, ako ne kroz statističke informacije, onda na upit HZMO-u.

S obzirom da su se podaci o osiguranicima pratili i prije 2012. godine, iz njih je lako utvrditi i da je u prošlosti u lipnju Hrvatska bilježila i veći broj osiguranika no što je zabilježen ove godine. Uzmemo li samo podatke od početka krize, vidljivo je da je u lipnju 2008. godine bilo 1.630.463 osiguranika, odnosno gotovo 37 tisuća osiguranika više nego u ovoj godini. I u lipnju 2009. godine  bilo je 1.596.346 osiguranika ili 2.763 osiguranika više nego u istom mjesecu ove godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"