Razotkriveno

Elvis Duspara ponovo pokreće tezu da se pozdrav “Za dom spremni” koristio i u vrijeme bana Josipa Jelačića

Screenshot

U videu koji se dijeli pod statusom „ZA DOM SPREMNI: Pozdrav koji smeta jedino agresorima, izdajnicima i okupatorima“, publicist i aktivist Elvis Duspara ponavlja teze kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu koji je „čist kao suza“, ali Duspara ide i korak dalje te tumači kako je pozdrav zabranjen – jer tako „okupatori“ narodu postupno žele nametnuti porez na nekretnine.

Uz poneku točnu konstataciju kao što je ona da je hrvatski novac kuna bio korišten i u vrijeme tzv. NDH, a danas nije zabranjen,  Duspara ponavlja i teze kako se pozdrav „Za dom spremni“ koristio još u vrijeme bana Josipa Jelačića.

„Ban Josip Jelačić je hrabrio svoje vojnike tako da bi izašao pred seljake i narod i rekao bi ‘za dom’, a narod bi odgovarao ‘spremni umrijeti’, kaže Duspara te nastavlja kako je on korišten i od strane Nikole Šubića Zrinskog.

Faktograf je već pisao o tome kako u vrijeme bana Josipa Jelačića nije korištena takva inačica pozdrava.

„Nikada niti jedan povjesničar koje se bavio bilo 19. stoljećem, bilo Josipom Jelačićem, nije u javnosti potvrdio ili spomenuo mogućnost da je to Jelačić rekao. Netko je to dobrano isfabricirao“, ustvrdio je tada za Faktograf povjesničar Hrvoje Klasić. Dodaje i kako povjesničari koji su se bavili Zrinskima i Frankopanima također nisu pronašli tragove “ZDS” u dokumentima.

“‘Za dom’ i ‘spremni’ su riječi, one su dio jezika, ali pozdrav ‘Za dom – spremni!’ nikada nije postojao kao pozdrav do ustaša… Ovo izvlačenje bana Jelačića je tipično ‘post truth’ ili ‘fake news’ ludilo u kojemu danas živimo, kada je dovoljno da netko nešto izjavi, tvrdi da je to tako i da se onda to tretira kao činjenica”, ustvrdio je Klasić. Ni povjesničaru Goran Hutinecu nije poznato iz kojih izvora kreće teza da se pozdrav ZDS koristio u vrijeme bana Josipa Jelačića.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.