Razotkriveno

Obmanjujućim naslovom protiv azilanata

Izbjeglice koje su u sklopu organiziranog premještaja stigle u Zagreb.
IOM Zagreb

Novi svjetski poredak objavio je obmanjujuć naslov o točnoj informaciji da Hrvatska europskim novcem obnavlja državne stanove za privremeni smještaj tražitelja azila u Hrvatskoj. Ova priča je reaktualizirana reportažom Telegrama, koji je posjetio jedan od obnovljenih stanova uz zaključak da obnova ide sporo.

Iako prepisuje reportažu i “posuđuje” Telegramove fotografije pod radnim imenom “imigranti hotel” (!?), portal naslovom “EU NAREDILA, HRVATSKA VLADA POSLUŠNO PROVODI: Država uređuje 64 stana za migrante. A tisuće beskućnika na ulicama!” ostavlja dojam da će europskom direktivom neposredno biti oštećeni ili zanemareni hrvatski građani bez doma, što je netočno, odnosno ta dva problema nisu ni u kakvoj međusobnoj vezi.

Hrvatska će urediti državne stanove, često u trošnom stanju, novcem iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju. Taj Fond podmiruje 75 posto troškova uređenja, dok ostatak ide na teret državnog proračuna, a u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela prema Europskoj uniji, o čemu je Faktograf već pisao.

Iz Fonda (AMIF) Hrvatska je dobila 1,3 milijuna eura za adaptaciju i opremanje stanova za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita, što je u prosjeku 20 tisuća eura po stanu. Prvi sporazum o provođenju toga projekta potpisan je još u kolovozu 2017. godine. Trebalo je, dakle, gotovo dvije godine da se stanovi u državnom vlasništvu doista osposobe za stanovanje.

Telegram također piše da se unajmljivanje od privatnih iznajmljivača u svrhu smještaja azilanata pokazalo nepraktičnim, jer država u vlasništvu doista ima popriličan broj stanova. Podaci Središnjeg državnog ureda pokazuju da je u ožujku za najam plaćeno 376.860 kuna.

Osim toga, kao i u slučaju o kojemu je Faktograf ranije pisao, korištenjem termina “migrant” u naslovu portala sugerira se da se stanovi daju ljudima koji su u Hrvatsku svojevoljno imigrirali. Zapravo se radi o izbjeglicama kojima je u Hrvatskoj i EU odobren azil.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.