Obmanjujućim naslovom protiv azilanata

A.B.

Novi svjetski poredak objavio je obmanjujuć naslov o točnoj informaciji da Hrvatska europskim novcem obnavlja državne stanove za privremeni smještaj tražitelja azila u Hrvatskoj. Ova priča je reaktualizirana reportažom Telegrama, koji je posjetio jedan od obnovljenih stanova uz zaključak da obnova ide sporo.

Iako prepisuje reportažu i “posuđuje” Telegramove fotografije pod radnim imenom “imigranti hotel” (!?), portal naslovom “EU NAREDILA, HRVATSKA VLADA POSLUŠNO PROVODI: Država uređuje 64 stana za migrante. A tisuće beskućnika na ulicama!” ostavlja dojam da će europskom direktivom neposredno biti oštećeni ili zanemareni hrvatski građani bez doma, što je netočno, odnosno ta dva problema nisu ni u kakvoj međusobnoj vezi.

Hrvatska će urediti državne stanove, često u trošnom stanju, novcem iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju. Taj Fond podmiruje 75 posto troškova uređenja, dok ostatak ide na teret državnog proračuna, a u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela prema Europskoj uniji, o čemu je Faktograf već pisao.

Iz Fonda (AMIF) Hrvatska je dobila 1,3 milijuna eura za adaptaciju i opremanje stanova za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita, što je u prosjeku 20 tisuća eura po stanu. Prvi sporazum o provođenju toga projekta potpisan je još u kolovozu 2017. godine. Trebalo je, dakle, gotovo dvije godine da se stanovi u državnom vlasništvu doista osposobe za stanovanje.

Telegram također piše da se unajmljivanje od privatnih iznajmljivača u svrhu smještaja azilanata pokazalo nepraktičnim, jer država u vlasništvu doista ima popriličan broj stanova. Podaci Središnjeg državnog ureda pokazuju da je u ožujku za najam plaćeno 376.860 kuna.

Osim toga, kao i u slučaju o kojemu je Faktograf ranije pisao, korištenjem termina “migrant” u naslovu portala sugerira se da se stanovi daju ljudima koji su u Hrvatsku svojevoljno imigrirali. Zapravo se radi o izbjeglicama kojima je u Hrvatskoj i EU odobren azil.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"