Razotkriveno

Ne, ova fotografija nije stvarna. Riječ je o fotomontaži

Foto: Facebook

Slika koja navodno prikazuje ogromnog kita i njegovo mladunče koji prolazi ispod mosta popraćena tek riječju “Nevjerojatno” širi se društvenim mrežama nešto više od mjesec dana. I doista jest nevjerojatna, odnosno lažna.

Ova viralna fotomontaža stigla je i do korisnika Facebooka u Hrvatskoj koji je posljednjih dana dijele. O lažnom prikazu pisao je američki portal Snopes, prije nekoliko tjedana

„Fotografija nije autentična fotografija kita i mladunčeta pod mostom “Samuel De Champlain”. Riječ je o spajanju barem dvije različite fotografije. Fotomontažu je originalno kreirao digitalni umjetnik Umut Reçber“, napisali su. Taj umjetnik na svojem Instagramu naglasio je da je riječ o fotomontaži.

Kako je primjetio program za praćenje širenja lažnih vijest i dezinformacija Trendolizer, posljednjih dana ova fotografija ponovno se počela masovno širiti.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.