Ne, ova fotografija nije stvarna. Riječ je o fotomontaži

A. Br.

Slika koja navodno prikazuje ogromnog kita i njegovo mladunče koji prolazi ispod mosta popraćena tek riječju “Nevjerojatno” širi se društvenim mrežama nešto više od mjesec dana. I doista jest nevjerojatna, odnosno lažna.

Ova viralna fotomontaža stigla je i do korisnika Facebooka u Hrvatskoj koji je posljednjih dana dijele. O lažnom prikazu pisao je američki portal Snopes, prije nekoliko tjedana

„Fotografija nije autentična fotografija kita i mladunčeta pod mostom “Samuel De Champlain”. Riječ je o spajanju barem dvije različite fotografije. Fotomontažu je originalno kreirao digitalni umjetnik Umut Reçber“, napisali su. Taj umjetnik na svojem Instagramu naglasio je da je riječ o fotomontaži.

Kako je primjetio program za praćenje širenja lažnih vijest i dezinformacija Trendolizer, posljednjih dana ova fotografija ponovno se počela masovno širiti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"