Razotkriveno

Milorad Pupovac nema vojni čin

foto HINA Edvard ŠUŠAK

Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije, izvijestila je nekolicina portala, zatražila je danas od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se Miloradu Pupovcu, saborskom zastupniku i predsjedniku SDSS-a oduzmu „vojni činovi i vojna odlikovanja“.

Točno je da je predsjednik Stjepan Mesić Milorada Pupovca odlikovao Redom hrvatskog pletera i to 2001. godine. To se odlikovanje dodjeljuje za „osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana“.

No, nije jasno kako bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala oduzeti nepostojeći vojni čin.

Naime, kako nam je potvrdio sam Milorad Pupovac, on nije nositelj vojnog čina.

„Nemam nikakav vojni čin. To je pokušaj kompromitacije koji se širi. Nisam takvu vrstu čina zaslužio, nikada se nisam gurao za činove“, rekao je Pupovac Faktografu.

Zahtjevi za „vraćanjem čina“ pojavljuju se već godinama. Tako je Tportal 2015. godine prenio demantij Milorada Pupovca na zahtjeve Naše stranke za povratkom čina pukovnika Hrvatske vojske.

„Osim čina razvodnika Vojne policije bivše JNA, nikada ni od koga nisam primio nikakav čin, a najmanje pukovnika Hrvatske vojske“, rekao im je Pupovac.

Inače kako je pisao Tportal, već do 2015. godine podijeljeno je preko 750 tisuća odlikovanja za mandata trojice predsjednika Republike Hrvatske. Zadnju gomilu odlikovanja dodijelila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u lipnju ove godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.