Ocjena točnosti

Luetić: 80 posto liječnika treba biti u sindikatu da bi on bio reprezentativan

foto HINA/ HLK/ ds

Dakle, govorimo o 10 tisuća ljudi na koje se odnosi potencijalno članstvo u sindikatu. Da bi bili reprezentativni, to treba biti 80 posto članstva, a koje nema ni jedan sindikat u našoj branši“, izjavio je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) gostujući u emisiji Otvoreno.

U raspravi oko kolektivnih pregovora u zdravstvu u kojima ne sudjeluje Hrvatski liječnički sindikat, Luetić je objasnio kako u domaćem javnom zdravstvu radi 13 tisuća liječnika, od kojih su tri tisuće koncesionari koji „ne mogu biti članovi sindikata i sindikalno pregovarati“.

Izjava predsjednika HLK-a o uvjetima za reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata je netočna. Da je tako može se zaključiti iz Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Za kolektivno pregovaranje na razini djelatnosti, sindikat reprezentativnost osigurava, kako stoji u članku 8. zakona, ako „ima najmanje dvadeset posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih na razini na kojoj se utvrđuje reprezentativnost“.

Hrvatski liječnički sindikat, kao i ostali sindikati u zdravstvu, dakle, da bi bio reprezentativan treba okupljati najmanje 20 posto sindikalno organiziranih članova, a ne 80 posto kao što navodi Luetić.

U zdravstvu su za kolektivno pregovaranje reprezentativni Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Oni, prema našim informacijama, okupljaju 23 tisuće zaposlenih u zdravstvu. To znači da bi Hrvatski liječnički sindikat s nešto manje od pet tisuća članova osigurao reprezentativnost.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.