Razotkriveno

Migrant nije vandalizirao tramvaj u Zagrebu

Izvor: screenshot FB

Veliku pozornost na društvenim mrežama izazvala je ovih dana snimka muškarca tamne boje kože koji je napao tramvaj bez očiglednog razloga. Najprije vozi bicikl između tramvajskih tračnica, a zatim na zvonjavu vozača tramvaja odgovara kršenjem brisača na vozilu. Jedan korisnik Facebooka objavio je snimku uz status “Vozim ja danas tram kad u Klinča selima…🤷‍♂️🤦‍♂️”. U komentarima se “ispravio”, tvrdeći da se radi o zagrebačkom kvartu Kozari bok i naprosto pustio komentatore da rigaju vatru po migrantima, ali i Romima. Ni u jednom trenutku nije napisao da snimka nije nastala u Hrvatskoj, niti je prigovorio na pozive na nasilje.

Video je podijeljen više od 200 puta kod nas i to uglavnom uz bijesne statuse usmjerene protiv izbjeglica i migranata, dok se lažnog vozača tramvaja propituje zašto ga nije zgazio. Video je prenio i Posuški.info, uzimajući zdravo za gotovo da je muškarac koji je u Hrvatskoj podijelio video zaista vozač tramvaja.

Snimka je zapravo nastala u Francuskoj, u pariškom predgrađu Villeneuve-la-Garenne. La Parisien, koji je izvijestio o događaju ne navodi da se radi o migrantu prve generacije. Naime, prošlo je tek godina dana otkad se u svjetskim medijima, pa i našim, razvila rasprava o tome je li Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu pobijedila Francuska ili Afrika.

I u Francuskoj je vrlo zapažen video incidenta – na Twitteru i Facebooku je podijeljen preko milijun puta. Pouzdano se zna da je snimka nastala 14. rujna u jutarnjim satima te da je do incidenta došlo nakon što je muškarcu na prethodnoj stanici zabranjeno da tramvajem poveze i bicikl. Javni prijevoznik je podnio prijavu, navodeći za medije i da vozač tramvaja smije zabraniti ulaz biciklu, ukoliko prevozi puno putnika u tom trenutku.

Dakle, ne radi se o snimci nastaloj ni u Hrvatskoj, niti u Italiji, kako je ovih dana predstavljeno na sličan način na društvenim mrežama.

U Italiji se povodom ovog videa razvila rasprava o etičnosti dijeljenja sadržaja s ovako krivom atribucijom, s očitim ciljem rasplamsavanja anti-imigrantskog raspoloženja i ksenofobije. Jedan od viđenijih pojedinaca koji su to učinili, bez navođenja gdje je snimka nastala i uz sto postotnu sigurnost da se radi o migrantu, parlamentarac je talijanske antiimigrantske Lige, Massimo Bitonci. S njegovog zida snimka je podijeljena 11 tisuća puta.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.