Migrant nije vandalizirao tramvaj u Zagrebu

A.B.

Veliku pozornost na društvenim mrežama izazvala je ovih dana snimka muškarca tamne boje kože koji je napao tramvaj bez očiglednog razloga. Najprije vozi bicikl između tramvajskih tračnica, a zatim na zvonjavu vozača tramvaja odgovara kršenjem brisača na vozilu. Jedan korisnik Facebooka objavio je snimku uz status “Vozim ja danas tram kad u Klinča selima…🤷‍♂️🤦‍♂️”. U komentarima se “ispravio”, tvrdeći da se radi o zagrebačkom kvartu Kozari bok i naprosto pustio komentatore da rigaju vatru po migrantima, ali i Romima. Ni u jednom trenutku nije napisao da snimka nije nastala u Hrvatskoj, niti je prigovorio na pozive na nasilje.

Video je podijeljen više od 200 puta kod nas i to uglavnom uz bijesne statuse usmjerene protiv izbjeglica i migranata, dok se lažnog vozača tramvaja propituje zašto ga nije zgazio. Video je prenio i Posuški.info, uzimajući zdravo za gotovo da je muškarac koji je u Hrvatskoj podijelio video zaista vozač tramvaja.

Snimka je zapravo nastala u Francuskoj, u pariškom predgrađu Villeneuve-la-Garenne. La Parisien, koji je izvijestio o događaju ne navodi da se radi o migrantu prve generacije. Naime, prošlo je tek godina dana otkad se u svjetskim medijima, pa i našim, razvila rasprava o tome je li Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu pobijedila Francuska ili Afrika.

I u Francuskoj je vrlo zapažen video incidenta – na Twitteru i Facebooku je podijeljen preko milijun puta. Pouzdano se zna da je snimka nastala 14. rujna u jutarnjim satima te da je do incidenta došlo nakon što je muškarcu na prethodnoj stanici zabranjeno da tramvajem poveze i bicikl. Javni prijevoznik je podnio prijavu, navodeći za medije i da vozač tramvaja smije zabraniti ulaz biciklu, ukoliko prevozi puno putnika u tom trenutku.

Dakle, ne radi se o snimci nastaloj ni u Hrvatskoj, niti u Italiji, kako je ovih dana predstavljeno na sličan način na društvenim mrežama.

U Italiji se povodom ovog videa razvila rasprava o etičnosti dijeljenja sadržaja s ovako krivom atribucijom, s očitim ciljem rasplamsavanja anti-imigrantskog raspoloženja i ksenofobije. Jedan od viđenijih pojedinaca koji su to učinili, bez navođenja gdje je snimka nastala i uz sto postotnu sigurnost da se radi o migrantu, parlamentarac je talijanske antiimigrantske Lige, Massimo Bitonci. S njegovog zida snimka je podijeljena 11 tisuća puta.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"