Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne vjerujte lažnoj informaciji o svećeniku silovatelju zaraženom HIV-om

Stock

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj širi se netočna informacija o svećeniku silovatelju zaraženom HIV-om, koja je u medije prvi put dospjela prije tri godine, u listopadu 2016.

“SILOVAO NAJMANJE 30 DJEVOJČICA: Svećenika zaraženog HIV-om Crkva proglasila nevinim”, naslov je teksta na portalu Net.hr objavljenog 3. listopada 2016. (arhiviranog ovdje). Tri godine stari tekst zadnjih se dana opet počeo širiti društvenim mrežama. Informaciju o svećeniku silovatelju zaraženom HIV-om je Net.hr preuzeo od britanskog tabloida Daily Mail, koji se pak poziva na izvore iz španjolskog govornog područja za koje je utvrđeno da su nepouzdani.

Nakon što se informacija o HIV-om zaraženom svećeniku silovatelju 2016. godine posredstvom britanskih tabloida proširila svijetom, katolička novinska agencija CNA pokušala je provjeriti njenu točnost. S obzirom da je navodni svećenik silovatelj u medijima identificiran punim imenom i prezimenom, kontaktirali su Meksičku nadbiskupiju kako bi utvrdili postoji li u njihovim redovima uopće čovjek koji se tako zove.

“Ovaj navodni svećenik ne pripada Meksičkoj nadbiskupiji – kako tvrdi organizacija Anonymous Meksiko – a još manje je oslobođen optužbi za silovanje, kako se neodgovorno i zlonamjerno tvrdi”, rekao je agenciji CNA glasnogovornik Meksičke nadbiskupije.

Portal Snopes, pionir u raskrinkavanju neistinitih informacija na internetu, utvrdio je da se dezinformacija o svećeniku pedofilu zaraženom HIV-om proširila nakon što su britanski tabloidi nekritički prenijeli tvrdnje nepouzdanih izvora. Konkretno, Daily Mail se u svom tekstu pozvao na Urgente24.com, portal na španjolskom jeziku registriran u Argentini. U svojoj objavi se Urgente24 nekritički pozvao na tvrdnje haktivističke skupine Anonymous, bez da su pokušali utvrditi točnost optužbe.

Izvorna dezinformacija poslužila je kao temelj za razvijanje daljnjih teorija zavjere. Snopes se tako ovom tvrdnjom bavio nakon što su je američki propagatori dezinformacija obogatili tvrdnjom da su svećenika silovatelja bijesni građani razapeli jer ga je Crkva oslobodila optužbi. S obzirom da predmetni svećenik uopće ne postoji, tako se ni navodno razapinjanje nije dogodilo.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.