Razotkriveno

Netočno je da meso trune u ljudskom želucu

Stock

Tvrdnja da ljudski probavni sustav nije sposoban probavljati meso stara je zabluda koja se periodično pojavljuje na internetu. Među korisnicima društvenih mreža ova netočna tvrdnja opet je dobila na popularnosti zahvaljujući Slađani Vetkov, autorici bloga o alternativnoj medicini koja se predstavlja kao liječnica.

“Dr. Slađana Velkov: “Meso se ne probavlja u našem stomaku, već raspada, što je uvod u mnoge bolesti!””, naslov je teksta na portalu Atma.hr (arhiviranog ovdje), koji se zadnjih dana širi među korisnicima Facebooka. Istu informaciju su, pozivajući se na tvrdnje Slađane Velkov, objavili i drugi mediji u Hrvatskoj i regiji. Citirana tvrdnja nije točna, na što su gastroenterolozi i nutricionisti već u više navrata javno upozoravali.

Suprotno učestalim tvrdnjama, potrebna su samo 4 do 6 sati da se meso u potpuni probavi u ljudskom želucu. Ljudski probavni sustav ima puno više problema s probavom npr. mliječnih proizvoda ili grahorica, nego mesa. Tvrdnja da se meso dugo zadržava u ljudskom želucu, gdje onda i trune, netočna je i neutemeljena. Meso se, poput sve ostale hrane, probavlja zahvaljujući probavnim enzimima u želucu, te nije podložno bakterijskom truljenju unutar tijela.

Detaljnije informacije o tome kako se meso probavlja u ljudskom organizmu moguće je pronaći na sljedećim izvorima: Healthy Food Guide, U.S. News Health, Mel Magazine, BBC Science Focus, Gnolls.org.

Tvrdnja o mesu koje se raspada u ljudskom želucu nije jedina dezinformacija koja se može pronaći na blogu osobe koja se potpisuje kao “Dr. Slađana Velkov”. Na svom blogu Velkov širi i npr. dezinformacije o cjepivima, koje proglašava štetnima za ljudsko zdravlje ignorirajući znanstvene dokaze koji pokazuju suprotno.

“Dr Slađana Velkov je rođena 1964. god u Skoplju. Odrasla je u Srbiji. Sada živi i radi u Saudijskoj Arabiji. Studirala je medicinu u Nišu i Skoplju gde je i diplomirala”, navodi Velkov u biografiji na svom blogu. Medicinskom fakultetu u Skopju Faktograf je poslao pitanje je li Velkov doista bila završila medicinu na njihovom fakultetu. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.