Ocjena točnosti

Kada su izbori redovni, a kada su izvanredni?

foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

“Ići ćemo na izbore, za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata. Kad HDZ odluči, tad će biti izbori. U četvrtoj godini su svaki izbori redovni”, komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavu Kreše Beljaka za N1 da će se, prema njegovim informacijama, izvanredni parlamentarni izbori održati 5. siječnja 2020. godine. (N1 televizija)

Prema ranijoj interpretaciji Ustavnog suda, ali i Dorđa Gardaševića, izvanrednog profesora pri Katedri za ustavno pravo zagrebačkog pravnog fakulteta, tvrdnja Branka Bačića nije točna.

Kada HDZ-ov Bačić kaže „četvrta godina“ zapravo govori o predviđenom trajanju mandata zastupnika u Hrvatskom saboru. (Većina svih zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru iskazuje povjerenje Vladi, a samim tim istekom mandata Hrvatskom saboru mora doći i do sastavljanja nove Vlade.)

Trajanje mandata saborskih zastupnika i zastupnica propisano je Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Tako članak drugi tog zakona propisuje da „mandat zastupnika izabranih u Hrvatski sabor traje četiri godine“. Mandat se može produžiti samo u slučaju rata ili neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države te velikih prirodnih nepogoda.

Četverogodišnje trajanje mandata propisano je i 73. člankom Ustavom Republike Hrvatske, dok je 78. člankom Ustava propisano da se „Hrvatski sabor može raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora, ako to odluči većina saborskih zastupnika“.

S obzirom na to da je konstituirajuća sjednica aktualnog saziva Hrvatskog sabora održana 14. listopada 2016. godine, Sabor je već ušao u četvrtu godinu mandata.

Ustavni sud smatra da je prije isteka 4 godine riječ o prijevremenim izborima

U gotovo 10 godina starom dokumentu Ustavni sud ustvrdio je da su svi parlamentarni izbori od 1995. do tada (a istom logikom i do dana današnjeg) bili prijevremeni.

„Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske je na sjednici 20. rujna 1995. donio Odluku o raspuštanju Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske (»Narodne novine« broj 68 od 21. rujna 1995.). Svi parlamentarni izbori, održani poslije navedenog raspuštanja pojedinog saziva Hrvatskog sabora, bili su prijevremeni u smislu članka 77. (78.) Ustava“, ustanovio je Ustavni sud na sjednici održanoj u prosincu 2010. godine te utvrdio Izvješće o primjeni članka 5. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske.

Profesor Gardašević, pak, naglašava važnost perioda raspisivanja izbora unutar četvrte godine.

„Bitan je kontekst. Četvrta godina traje 365 dana. Ako početkom godine održite izbore to nisu redovni izbori – već su redovni kada istekne mandat Sabora“, rekao je Gardašević Faktografu.

Prijevremeni i izvanredni

Ipak, vrijedi obratiti pozornost da izvanrednost raspisivanja ovih izbora ne određuje samo njihov formalno-pravni okvir, već i politički kontekst. Naime, aktualna Vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića već je mjesecima na klimavijim nogama nego što bi ijedna Vlada željela biti. Pa izvanrednost izbora može biti determinirana ne toliko prijevremenošću, koliko primoranošću premijera da izbore raspiše za što sigurniju i mirniju vlastitu budućnost.

Branko Bačić, kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, uostalom, na pitanja novinara je odgovarao zbog prijetnji koalicijskih partnera HNS-a da neće nastaviti podržavati Vladu ukoliko ne udovolji zahtjevima sindikata – Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) – koji upravo predvode štrajk u školama diljem zemlje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.