Razotkriveno

Netočno je da je u tabletama paracetamola pronađen smrtonosni virus

Više od tisuću korisnika Facebooka samo u zadnja 24 sata je podijelilo netočnu informaciju da se u opticaju pojavio paracetamol zaražen smrtonosnim virusom.

U pitanju je stara prevara, koja kruži od početka 2017. godine, kada ju je kao neistinitu raskrinkao portal Snopes. Ista se dezinformacija već širila i našom regijom: u siječnju 2018. je i portal Raskrinkavanje.ba upozorio svoje čitatelje da ne vjeruju lažnim tvrdnjama o paracetamolu zaraženim smrtonosnim virusom.

Dezinformaciju je ovoga puta proširila Facebook stranica “Balkanske Vijesti”, objavivši da paracetamol na čijem pakiranju stoji oznaka P-500 sadrži virus “Machupo”. U pitanju je stvaran virus, prisutan samo na području Bolivije, koji se može širiti zrakom, kroz hranu ili direktnim kontaktom.

Lažna tvrdnja o tabletama zaraženim virusom Machupo izvorno je potekla iz Indonezije i Malezije, gdje su je odmah demantirale lokalne agencije zadužene za kontrolu kvalitete lijekova. Štoviše, objasnili su i da virus Machupo, poput većine virusa, ne može uopće preživjeti u suhom okruženju, kakvo je npr. tableta paracetamola (South China Morning Post).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.