Obećanja

Udžbenici za osnovnu školu financiraju se iz državnog proračuna

. foto HINA Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Nakon provedene kurikularne reforme svim učenicima osnovnih škola osigurati besplatne udžbenike i lakšu školsku torbu – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

U prosincu 2018. donesen je zakon kojim su osigurani besplatni udžbenici za osnovnu školu, odnosno oni idu na teret državnog proračuna, a u srpnju 2019. to je prošireno i na financiranje udžbenika za učenike srednjih škola koji su lošeg materijalnog stanja, kao i na financiranje drugih nastavnih materijala za učenike osnovnih škola koji su korisnici zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Reguliran je izgled i cijena udžbenika te je u zakonu ostavljena mogućnost da se, ovisno o stanju proračuna, sufinanciranje protegne i na udžbenike za učenike srednjih škola.

Zanimljivo je da su upravo besplatni udžbenici korišteni kao sredstvo za brušenje odnosa u vladajućoj koaliciji pa je tako gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u lipnju zatražio ostavku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog nefinanciranja udžbenika za vjeronauk koji spada u izborne predmete.

Ovo smo obećanje ocijenili kao „djelomično ispunjeno“ jer kurikularna reforma još nije provedena. U kojoj je fazi „Škola za život“, uključujući i izradu udžbenika i nabavu alata za rad, može se vidjeti na službenom linku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.