Faktograf.hr

Samo činjenice

Mirovine narasle dvostruko više od obećanog, ali zbog stare formule koja ih veže uz rast plaća

HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tijekom četiri godine mandata povećati sve mirovine za 5 posto – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

Već sad je postignut dvostruko veći rast mirovina od onog kojeg je HDZ najavljivao. U tri godine mandata ove Vlade mirovine su porasle za 10-tak posto, međutim, svakako treba istaknuti da taj rast mirovina nije posljedica neke posebno osmišljene politike koja bi išla u korist umirovljenicima, već je posljedica zakonski propisanog usklađivanja mirovina. Zadnje usklađivanje mirovina obavljeno je u srpnju ove godine, a aktualna vrijednost mirovine porasla je 2,44 posto i trenutno iznosi 67,97 kuna.

Aktualna vrijednost mirovine usklađuje se 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine tako da se stopa usklađivanja, kako objašnjava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje,  utvrdi kao zbroj promjene indeksa potrošačkih cijena i indeksa rasta bruto plaća u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi u omjeru 70:30 ili 30:70 prema propisanom promjenjivom modelu, ovisno o tome je li bio veći postotak rasta potrošačkih cijena ili postotak rasta bruto plaća.

Ta formula primjenjuje se od siječnja 2015.godine, a izmijenjena je kako bi se pri usklađivanju u obzir više uzimao onaj faktor koji je umirovljenicima povoljniji. U godinama gospodarskog prosperiteta tako je logičnije da se usklađivanje veže uz plaće, jer je za  očekivati da će rasti, a cijene padati. S druge strane, u gospodarskoj krizi za očekivati je da plaće ne rastu za razliku od potrošačkih cijena, odnosno troškova života.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.