Aktualno

Vlada za 2,3 milijarde kuna smanjila očekivanu naplatu iz EU fondova

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Rebalansom proračuna za ovu godinu Vlada je ponovo smanjila očekivanja kada je riječ o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije (EU). Proračunom je, naime, Vlada planirala da će u ovoj godini za projekte sufinancirane iz EU fondova naplatiti 13,9 milijardi kuna. No, na današnjoj Vladi usvojenim prijedlogom rebalansa proračuna ti su apetiti smanjeni za 2,3 milijarde kuna. Prema novom planu, u ovoj godini iz EU fondova „naplatit“ će se 11,58 milijardi kuna. Hoće li se i taj plan ostvariti, međutim, bit će vidljivo iduće godine iz izvršenja ovogodišnjeg proračuna.

Proračunske projekcije, naime, pokazuju da je lani povučeno 7,55 milijardi kuna što je oko 3,3 milijarde manje no što se planiralo. Istodobno, prijedlogom državnih financija za iduću godinu planirana je naplata 14,7 milijardi kuna iz fondova EU.

Hrvatska i dalje na začelju po potrošnji EU sredstava

Hrvatskoj je u aktualnom proračunskom razdoblju (2014. -2020. godina) na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU fondova. Europska komisija na svojim mrežnim stranicama redovito osvježava podatke o udjelu isplaćenih sredstava, u svim članicama. Hrvatska je prema tim podacima i dalje na začelju po iznosu sredstava koje je uspjela naplatiti. Tako je do danas Hrvatska naplatila 2,719 milijardi eura ili 25 posto ukupno raspoloživih sredstava dok je prosjek EU 36 posto.

Tako Hrvatska i dalje kaska za ostalim članicama EU iako je u protekle dvije godine ubrzala povlačenje sredstava iz EU. Iz podataka koje je Komisija objavila, u 2016. godini povukli smo tri posto raspoloživih sredstava, dok je na razini EU povučeno devet posto. U 2017. godini Hrvatska je povukla 11 posto sredstava, dok je prosjek svih članica bio 16 posto. Taj udio Hrvatska je dosegnula lani, no ostatak Europe brže je privlačio sredstva pa je prosjek svih zemalja bio 27 posto.

U četiri godine u EU kasu vraćeno 10,4 milijuna nepravilno potrošenih kuna

U ovoj godini, Hrvatska će u EU kasu vratiti tri milijuna kuna nezakonito potrošenih sredstava predpristupne pomoći. Iz Obrazloženja prijedloga financijskih planova proračunskih korisnika za jasno je da je riječ o novcu kojeg je Hrvatska povlačila iz predpristupnog fonda IPA. Kako se navodi u obrazloženju, u procesu korištenja sredstava EU pomoći potrebno je osigurati njihovo zakonito trošenje i pravodobno vratiti u proračun EU nepravilno utrošena sredstva. Taj povrat sredstava, a na temelju pregleda svih priloženih troškova, pokreće Europska Komisija i dok se taj novac ne vrati nije moguće zatvoriti projekte koji su njime financirani. Lani je Hrvatska, u EU proračun vratila 3,3 milijuna kuna koji nisu mogli biti pravdani kao troškovi IPA projekata.

Od 2016. godine do ove Hrvatska je vratila 7,4 milijuna kuna koji su joj isplaćeni kroz IPA-u, a kada se uključi i ova godina riječ je o 10,4 milijuna kuna koji se nisu mogli pravdati. No, to ne znači da su projekti zaustavljeni. Samo je teret troška koji se ne može pravdati za financiranje iz predpristupnog fonda, pao na nacionalni proračun.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.