Faktograf.hr

Samo činjenice

Ovaj muškarac “nije izbičevan do smrti zbog pedofilije”

Izvor: screenshot, Istinom protiv laži

Portal Istinom protiv laži objavio je snimke zaslona videa koji prikazuje bičevanje muškarca, “zloglasnog ruskog pedofila”. Snimka torture jest stvarna, ali mučenje nema veze s pedofilijom, kao što se to tumači u članku koji je ponovno viralan na društvenim mrežama. Evo što se tvrdi u tekstu na predmetnom portalu:

Pedofil, identificiran kao Aleksey Frumkin, bio je osumnjičen za trgovinu djecom i vodio je lanac trgovine u Rusiji i susjednim državama. Ruski predsjednik Vladimir Putin posebno je oštar prema pedofilima i njihov čin smatra najnižim bolesnim porivom. Isto tako je razmišljao i Frumkinov ”krvnik” Olkhon. Nakon što je zarobljen i vezan za stup, Frumkin je pokušao uvjeriti svoje krvnike da je trgovac drogom, a ne dio prstena pedofilije, preklinjući: “prestanite molim vas! Reći ću vam što trebate. Nazvat ću drugoga trgovca drogom i donijeti će drogu”. Ova izjava nije impresionirala Olkhona rođenog u Novosibirskom jer on ne vidi veliku razliku između trgovine djecom i trgovine drogom. Nastavio je bičevati Frumkina.

Snopes je, naime, još 2017. godine razotkrio kontekst nastajanja snimke, tri godine nakon što je snimka nastala. Glasinu je, koliko su utvrdili, pokrenuo u rujnu 2016. rumunjski portal Stiri Mondene, ali je privukla veću pozornost godinu dana kasnije kad su je preuzeli ozloglašeni širitelji laži Neon NettleYour News Wire.

Video prikazuje žrtvu, Aleskeja Frumkina i Vasilija Petroviča, ruskog militanta poznatog na društvenoj mreži VK.com pod nazivom “Fighting Olhon.” Njemački je Bild izvijestio da je Petrovič služio kao zapovjednik “Oružanih snaga Nove Rusije” i da je iz ruskog Novosibirska putovao u Ukrajinu 2014. godine kako bi se “borio protiv fašista”.

Prema Petrovičevim riječima, muškarca je podvrgnuo torturi u mjestu Komunar u pokrajini Donjeck na jugu Ukrajine, pod optužbom da je diler narkoticima, a ne pedofil. Tako su vijest prenijeli i regionalni portali u veljači 2016. godine, što se lako može utvrditi običnom Google pretragom.

“Ovo je kazna za dilera drogom”, govori “Olhon”, a muškarac ga preklinje da prestane i govori svojim mučiteljima da će im reći što želi.

“Pozvat ću drugog dilera i doći će sa robom!”

“Olkon” nakon toga govori da će ga pogubiti kao psa.

“Dileri drogom i narkomani, molimo vas da nam dođete, mi znamo kako se trebamo ponašati prema ljudima poput vas. Dođite nam i sve ćemo vas izliječiti”, kazao je Petrovič također.

No, nije utvrđeno da je Frumkin doista bio diler drogom, a Bild pretpostavlja da je podvrgnut torturi zbog podrške nezavisnosti pokrajine Donjeck. Sudjelovao je u protestima koji su započeli u proljeće 2014. ispred gradske vijećnice u svom rodnom gradu Makiïvka.

Nije jasno, ali je vjerojatno, da je Frumkin ubijen uslijed ove torture. Iako je Petrovič tvrdio da je pušten nakon bičevanja kablovima, Ukrajinac je ubrzo nakon snimanja ovog videa nestao.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.