Ne, ovo nije snimka divljanja migranata u Njemačkoj

P.V.

Korisnici Facebooka u Hrvatskoj na toj društvenoj mreži zadnjih dana šire lažnu tvrdnju o migrantima koji u Njemačkoj izazivaju nasilne nerede. Ovu dezinformaciju je preuzela i proširila Facebook stranica portala Dalicom.eu, odakle je u zadnjih 24 sata podijeljena više od tisuću puta, te ju je vidjelo 116 tisuća korisnika Facebooka.

Predmetna stranica je 3. studenog, uz opis “Munchen sinoc”, podijelila video zapis koji prikazuje veću skupinu tamnoputih osoba u kretanju kroz gradske ulice. Na snimci je zabilježeno i delinkventno ponašanje manje skupine muškaraca, koji su prevrtali tegle s cvijećem i koševe za smeće. Snimka, međutim, nije nastala u Njemačkoj, te je stara više od godinu i pol dana.

Nastala je početkom ožujka 2018. godine u Firenci, tijekom prosvjeda imigranata koji su u Italiju stigli iz Senegala. Do prosvjeda je došlo nakon što je Talijan Roberto Pirrone na ulici u Firenci sa šest hitaca iz pištolja ubio imigranta iz Senegala, uličnog prodavača Idyja Dieneca. Istog je dana uslijedio prosvjed na kojem je zabilježeno uništavanje gradske imovine, a dan kasnije upriličen je još jedan prosvjed na kojem se okupilo više od 400 afričkih imigranata i talijanskih državljana.

O predmetnom događaju izvještavali su vodeći svjetski (Reuters) i talijanski mediji (La Reppublica). Prosvjednici su zbog ubojstva imigranta iz Senegala prozvali talijansku nacionalističku stranku Liga i njihovog lidera Mattea Salvinija, poznatog po učestalom huškanju na migrante i izbjeglice.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"