Razotkriveno

Ne, Njemačka i Švedska nisu legalizirale pedofiliju

Stock

“Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!”, naslov je teksta na portalu “Istinom protiv laži” (arhiviranog ovdje) koji se širi društvenim mrežama. U zadnja 24 sata ova dezinformacija podijeljena je više od 200 puta. Ni Njemačka, ni Švedska nisu legalizirale pedofiliju.

Kao izvor ove tvrdnje portal “Istinom protiv laži” navodi američki portal koji se nekad zvao Your News Wire, a u međuvremenu je preimenovan u News Punch (Wikipedia). Radi se od jednom od najpopularnijih svjetskih proizvođača lažnog sadržaja (BuzzFeed News). East StratCom Task Force, servis Europske unije osnovan s misijom suzbijanja ruske propagande na internetu, smatra da je NewsPunch posrednik u širenju propagandnih poruka režima Vladimira Putina (Media Matters).

Stari mit o pedofiliji u Njemačkoj

Zavjerenička tvrdnja koju šire ruski propagandisti i njihovi posrednici glasi da se na teritoriju Europske unije legaliziraju brakovi između odraslih muškaraca i maloljetnih djevojčica zbog priljeva izbjeglica iz islamskih zemalja, u kojima su takvi aranžmani navodno uobičajeni. Niti jedan dio ove tvrdnje nije činjenično utemeljen.

Krenimo od Njemačke, kojoj proizvođači dezinformacija već odavno lažno pripisuju legalizaciju pedofilije. Razlog takvim napisima star je više od tri desetljeća, a uzrokovao ga je Jürgen Trittin, jedan od lidera njemačke Zelene stranke tijekom 1980-ih, koji se doista zalagao za legalizaciju seksualnih odnosa između djece i odraslih osoba (Snopes). Trittin je kasnije tvrdio kako je to radio s namjerom da šokira Njemačku javnost tijekom borbe protiv kriminalizacije homoseksualnosti. Homoseksualnost je u Njemačkoj dekriminalizirana 1994. godine, a Zelena stranka se kasnije ispričala žrtvama pedofila zbog trivijalizacije njihovih stravičnih iskustava.

Teorijama zavjera usprkos, pedofilija u Njemačkoj nije legalno, isto kao što je ilegalno i sklapanje braka s maloljetnim osobama. U brak je u Njemačkoj moguće stupiti najranije s 18 godina, odnosno sa 16 godina uz roditeljski pristanak (Snopes).

Švedska debata oko maloljetničkih brakova

Švedske vlasti su se, tijekom priljeva izbjeglica iz Bliskog istoka, doista susrele s problemom brakova između maloljetnih i odraslih osoba. Ne radi se, međutim, ni o kakvoj masovnoj pojavi: izvještaj Švedske agencije za migracije iz 2016. zabilježio je 132 maloljetne osobe koje su prilikom ulaska u Švedsku rekle da su u braku. Na vrhuncu tzv. izbjegličke krize Švedska je primila oko 163 tisuće tražitelja azila (Politico).

Problem maloljetničkih brakova među imigrantima je, međutim, napuhala populistička radikalna desnica uoči općih izbora 2018. godine. Usprkos malom broju takvih slučajeva, pitanje maloljetničkih brakova zauzelo je važno mjesto u predizbornoj javnoj raspravi. Švedska vlada izložena je kritikama jer nije propitivala legalnost takvih brakova.

To ne znači da je Švedska legalizirala brakove između odraslih ljudi i maloljetnih brakova, već samo da je priznavala takve brakove ako su sklopljeni van Švedske, tj. ako oženjene osobe u vrijeme sklapanja braka nisu imale nikakve veze sa Švedskom. U međuvremenu je, u prosincu 2018. godine, donesen novi zakon koji kaže da se takvi brakovi mogu priznati samo ako obje osobe, nakon što napune 18 godina, žele obnoviti bračne zavjete (The Law Library of U.S. Congress).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.