Razotkriveno

Na Facebooku vrebaju prevaranti koji obećavaju brzu i laku zaradu. Ne nasjedajte!

Screenshot: Facebook

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj zadnjih se dana intenzivno prikazuju plaćeni oglasi koji im obećavaju mogućnost brze i lake zarade na tržištu kriptovaluta. Ne nasjedajte, radi se o prevari čiji počinitelji ne prezaju ni od krađe identiteta.

Da bi se oglas korisnicima hrvatskog Facebooka učinio primamljivijim, iskorišten je lik pjevača i poduzetnika Luke Nižetića. Izgledom oglasa sugerira se da je Nižetić otkrio tajnu taktiku bogaćenja na tržištu kriptovaluta. Ako kliknete na oglas dočekat će vas informacija da je Nižetić zahvaljujući ovom tajnom znanju postao milijunaš za samo nekoliko mjeseci. Građanima se sugerira da požure i što prije počnu ulagati svoj novac, jer su velike banke uspaničene zbog ovog oblika ulaganja, te ga pokušavaju sabotirati.

Ništa od navedenog nije istina. Luka Nižetić već je za Slobodnu Dalmaciju i Večernji list potvrdio da se radi o potpunoj izmišljotini. Dodao je da će “pokrenuti postupak da se zaustavi i ukloni oglas, te, ako treba, pravno gone osobe koje su sve i inscenirale”.

Iza lažnih oglasa stoje prevaranti koje pokušavaju izvući novac od hrvatskih građana. Svrha oglasa je potaknuti građane da uplate svoj novac kompaniji koja se navodno bavi trgovinom kriptovalutama, uz obećanje da će im se investicija višestruko isplatiti. Promovira se trgovina kriptovalutama preko aplikacije koja se zove Bitcoin Code. Međutim, radi se o prevari čija je jedina svrha da izvuče novac od građana. Hrvatski bitcoin portal o ovom je tipu prevare izvještavao još 2018. godine.

Slične prevare, u kojima su se na isti način u oglasima koristile fotografije poznatih osoba, u svijetu su bilježene i ranije. Korisnicima društvenih mreža u Australiji tako se podvaljivao oglas u kojem se tvrdilo da je tajnu taktiku za brzo bogaćenje na trgovini kriptovaluta provalio popularni glumac Hugh Jackman. Portal CCN Markets, specijaliziran za vijesti o kriptovalutama, opisanu je prevaru razotkrio u lipnju 2019. godine.

To nije jedina financijska prevara koju se ovih dana pokušava podvaliti korisnicima Facebooka u Hrvatskoj. Po istom prevarantskom modelu građane se pokušava uvjeriti da novac ulože u digitalnu tvrtku QuantumAI, za koju se tvrdi da iza nje stoji Elon Musk. Građanima se obećava da će im se ulaganje u ovu kompaniju višestruko isplatiti, te da će ulaganjem svog novca u QuantumAI istovremeno doprinijeti i globalnoj borbi protiv siromaštva.

 

Radi se o prevari koju je u studenom 2019. razotkrio portal ScamCryptoRobots.Com, specijaliziran za suzbijanje aktivnosti sve brojnijih prevaranata koji operiraju na tržištu kriptovaluta, a koji se uglavnom kriju iza off shore kompanija.

Dodirna točka oglasima u kojima su prevaranti koristili fotografije Luke Nižetića i Elona Muska je i činjenica da se klikom na oglase otvaraju web stranice napravljene tako da imitiraju izgled etabliranih medija. U slučaju oglasa u kojem je korišten Nižetićev lik smo stigli do stranice koja glumi portal 24 sata, dok oglas u kojem je korišten Muskov lik vodi prema stranici koja plagira izgled britanskog The Guardiana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.