Razotkriveno

Ovaj čovjek je proširio lažne tvrdnje o ponašanju migranata u njemačkim bolnicama

YouTube

“PISMO LIJEČNICE IZ ČEŠKE DIGLO NJEMAČKU NA NOGE: Otkrila stravičnu istinu o migrantima!”, naslov je dezinformacije koja se širi društvenim mrežama. Predmetnu je dezinformaciju 19. studenog objavio portal Xvijesti.org (arhivirano ovdje), a samo u zadnja 24 sata na Facebooku je podijeljena dvije i pol tisuće puta.

“Stravična istina o migrantima” koju je navodno razotkrila češka liječnica na radu Munchenu glasi da migranti sa sobom donose razne egzotične bolesti, kao i da mnogi migranti odbijaju liječenje, te se nasilno ponašaju. Međutim, nema nikakvih dokaza koji bi potvrdili da je predmetno pismo stvarno, niti da opisuje realna zbivanja u njemačkim bolnicama.

U pitanju je dezinformacija koja već godinama kruži internetskim prostorom. U listopadu 2015. njome se bavio američki fact-checkerski portal Snopes, a u kolovozu 2018. kao netočnu ju je prokazao bosansko-hercegovački portal Raskrinkavanje.ba.

Informacija o navodnom pismu potekla je s YouTube kanala “Češka nezavisna televizija”, koji je početkom 2019. prestao s radom. Predmetni je YouTube kanal pokrenuo bivši novinar Petr Černý, radeći pod pseudonimom Petr Richard Ortek. U svom se radu Ortek služio informacijama iz notorno nepouzdanih izvora, kao što su ruski Sputnik i američki Info Wars, kojim upravlja teoretičar zavjera Alex Jones (Blesk.cz). Video u kojem je iznio lažnu tvrdnju o predmetnom pismu i dalje je dostupan ovdje.

Predmetno pismo, iza kojeg navodno stoji anonimna češka liječnica na radu u Njemačkoj, napisano je na način da ne sadrži nikakve konkretne podatke. Nema imena liječnice koja je navodno napisala pismo, kao ni imena bolnice u kojoj je navodno zaposlena. S obzirom na vrlo uopćene tvrdnje sadržane u pismu, detalje navoda nemoguće je provjeriti.

Izvori koji su predmetne tvrdnje proširili su, međutim, poznati kao nepouzdani. Ova dezinformacija proširila se van granica Češke zahvaljujući kanadskom portalu na engleskom jeziku The Right Scoop. U pitanju je portal iza kojeg stoje nepoznate osobe, a koji je poznat po objavljivanju netočnih informacija i promoviranju narativa konzervativne desnice (Media Bias/Fact Check). Hrvatskim medijskim prostorom ova se dezinformacija izvorno proširila zahvaljujući jednako nepouzdanom portalu Dnevno.hr, koji ju je objavio na ljeto 2015. godine (arhivirano ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.