Razotkriveno

“Crni petak” nije ime dobio zbog trgovine robljem

Foto: foto HINA/ Denis CERIĆ/dc

Obmanjujuće informacije koje se rapidno šire društvenim mrežama često su tempirane i  povezane s aktualnim događajima. Lažna „objašnjenja“ fenomena ili porijekla određenih termina razinu uspješnosti često baziraju upravo na detaljno planiranom tempiranju i prilagođavanju društvenim okolnostima.

Društvenim mrežama tako se posljednjih dana širi lažno objašnjenje porijekla termina „Crnog petka“, odnosno „Black Friday“, u kojem se tvrdi da je taj fenomen naziv dobio jer su se „afrički robovi bili na prodaju na javnim trgovima po bagatelnim cijenama“. Fotografija s tom lažnom informacijom podijeljena je više tisuća puta.

Sama fotografija ne prikazuje afroameričke robove, već prikazuje 100 ili nešto više zarobljenih Aboridžina, muškaraca i dječaka, okovanih oko vrata, u Wyndhamu, australskom malom lučkom gradu s kraja 19. stoljeća. Slika je objavljena 1905. godine, a internetom se posebno počela širiti nakon što je završila na naslovnici knjige autora Chrisa Owena.

“On u uvodu svoje knjige daje detalje o fotografiji i navodi da je, kada je pronašao fotografiju u Državnoj biblioteci Victoria (Melbourne), morao da dobije dozvolu od tradicionalnih vlasnika da je koristi. Prvobitno je objavljena 18. februara 1905. godine, u sedmičnim zapadno australijskim novinama ‘Western Mail’. Owen je rekao da nije pronašao pozivanje sa pojmom ‘crni petak’ prilikom snimanja ili istraživanja fotografije”, zabilježilo je Raskrinkavanje.ba što je Owen poručio francuskom AFP-u.

Na “Crni petak” posebno pazite s kojih stranica kupujete

„Black Friday“ američki je naziv za fenomen izrazito velikih sniženja na brojne proizvode dan nakon američkog Dana zahvalnosti. I u Hrvatskoj se proteklih godina, upravo na taj dan organiziraju brojna sniženja, iako stručnjaci i stručnjakinje za prava potrošača već dugo upozoravaju na brojne zamke i nepoštene prakse nekih trgovaca. A posebno se građane upozorava na pojavu lažnih internetskih dućana koji pokušavaju prikupiti osobne i bankovne podatke nepažljivih „kupaca“.

Iako postoje različite teorije izvorišta imena, nema baš nikakvih dokaza da je naziv povezan s trgovinom robljem. Najprije, kako je ustvrdio Snopes, američki medij specijaliziran za provjeru činjenica, prvo pojavljivanje termina „Black Friday“ u kontekstu sniženja i kupovine, zabilježeno je tek 1951., desetljećima nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama ukinuto ropstvo.

„Termin se referirao na praksu radnika da nakon Dana zahvalnosti koriste bolovanje kako bi ostvarili četiri slobodna dana za redom“, navodi Snopes.

“Crni petak” kroz povijest

AfricaCheck, afrički medij za provjeru činjenica, navodi i da je jedan od potencijalnih razloga zbog kojega se ime „Black Friday“ uvriježio i činjenica da zbog velike količine prometa brojni trgovci prelaze iz crvenog u crno; referirajući se na prelazak s negativnog na pozitivni saldo na računu. Taj, pozitivniji način promatranja pozadine imena, SAD-om se proširio 1980-ih.

Busniess Insider, pak, skreće pozornost na događaj iz 1869. kada su dvojica investitora Jay Gould i Jim Fisk manipulacijama na burzi dovela do katastrofalnog pada cijena zlata. Taj dan nazivao se „Crnim petkom“.

Navode i teoriju, koju su prenijela i „24 sata“, da „naziv potječe iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kad se policijska uprava u Philadelphiji suočila s kaosom zbog velikog priljeva navijača koji su se uputili u grad, kako bi u subotu prisustvovali tradicionalnoj utakmici američkog nogometa između vojske i mornarice. To je za njih bio ‘crni petak’, jer su, umjesto za vikend, morali na dežurstvo koje je obilovalo sukobima s navijačima“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.