“E kupi hrvatska” lažna je stranica, pripazite na svoje osobne podatke

A. Br.

“Dobitnike izvlačimo 4.12.2019. na svojoj stranici, Osvojeni kupon moći ćete i promijeniti za čisti novac! SRETNO VAŠ E KUPI!”, lažno se navodi na Facebook stranici “E kupi Hrvatska“.

Administratori stranice lažno oglašavaju kako dijele “50 kupona po 800 kuna”, a  korisnike Facebooka zasigurno dodatno zbunjuje što prateća fotografija prikazuje stvarnu fotografiju kupona.  Isti kupon je dostupan na jedinoj službenoj Facebook stranici internetske trgovine “eKupi.hr”.

Na službenoj stranici  “eKupi.hr” objavljeno je i upozorenje.

“Poštovani kupci, primjetili smo da se pojavila lažna Facebook stranica “E kupi Hrvatska” koja dijeli lažne nagrade, upozoravamo vas kako je ovo JEDINA službena stranica eKupi.hr. Kako bi osigurali svoju vjerodostojnost i zaštitili vas od prijevara, lažna stranica je prijavljena”, napisali su.

Uspostavljanje lažnih stranica i lažnih Facebook stranica internetskih trgovina češće se pojavljuju oko vremena “Crnog petka“. Kako smo ranije pisali, stručnjaci i stručnjakinje za prava potrošača već dugo upozoravaju na brojne zamke i nepoštene prakse nekih trgovaca za vrijeme rasprodaja povodom “Crnog petka”. A posebno se građane upozorava na pojavu lažnih internetskih dućana koji pokušavaju prikupiti osobne i bankovne podatke nepažljivih „kupaca“. Upravo to, najvjerojatnije, bio je i cilj ove lažne nagrade igre.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"