Širi se lažna informacija o brutalnom silovanju u Njemačkoj

P.V.

Dezinformacija izvorno objavljena u prosincu 2018. godine na portalu “Istinom protiv laži” ponovo se širi među korisnicima društvenih mreža. Zadnjih je dana na Facebooku podijeljena više tisuća puta.

“Dok je jedan silovao majku, drugi je džihadista gušio dijete koje se, onako maleno, pokušalo otrgnuti i pomoći majci!”, naslov je teksta (arhiviranog ovdje) koji opisuje navodno silovanje 23-godišnje Njemice od strane imigranata iz muslimanskog svijeta. Radi se o slučaju koji je istraživala njemačka policija, da bi u konačnici istraga bila zatvorena nakon zaključka kako ne mogu potvrditi da se predmetni slučaj seksualnog nasilja doista dogodio.

Dezinformacija o grupnom silovanju 23-godišnjakinje u njemačkom Lüneburgu širi se još od 2016. godine. Njemački fact-checkerski portal Correctiv kao netočnu ju je raskrinkao u tekstu objavljenom u rujnu 2019. godine. Dezinformaciju je u Njemačkoj proširio portal Rapefugees.net, poznat po plasiranju lažnih i obmanjujućih informacija o nasilničkom ponašanju izbjeglica s Bliskog istoka koje je Njemačka primila na vrhuncu tzv. izbjegličke krize.

Njemačka policija je u listopadu 2016. doista priopćila kako je 23-godišnja žena prijavila da su je dvojica muškaraca “južnjačkog izgleda” napala i seksualno zlostavljala. Desetak dana kasnije policija se oglasila novim priopćenjem, u kojem su istaknuli da intenzivna istraga nije uspjela potvrditi da se napad doista dogodio. Correctiv je upitao policiju u Lüneburgu koje je trenutno stanje predmetne istrage.

Dobili su odgovor da je istraga u međuvremenu obustavljena, jer nisu uspjeli pronaći nikakve tragove ni materijalne dokaze kojima bi potkrijepili ostavke. “Postoji visoka vjerojatnost da se napad nije dogodio”, prenosi Correctiv tvrdnju nadležnog istražnog suca.

Lažne tvrdnje o seksualnim zločinima imigranata u Njemačkoj nisu rijetkost. Portal časopisa Der Spiegel u 2018. objavio je tekst pod naslovom “Ima li istine u izvještajima o silovanjima od strane izbjeglica?”. Utvrdili su da su takvi medijski napisi vrlo često prenapuhani i neutemeljeni, a portal Rapefugees.net i njihove izvještaje o navodnoj zavjeri policije i medija da zataškaju istinu o nasilničkom ponašanju izbjeglica istaknuli su kao “posebno nečuven” primjer takve huškačke prakse. Istraga Der Spiegela pokazala je da portal Rapefugees.net učestalo iznosi neistine, na način da izbjeglicama pripisuje zločine koji se ili nisu dogodili, ili ih je počinio netko drugi. Der Spiegel je analizirao sve napise na portalu Rapefugees.net, te utvrdio da su samo u trećini slučajeva izbjeglice doista osumnjičeni ili osuđeni za zločine koji im se pripisuju.

Britanski javni servis BBC u rujnu 2018. bavio se tvrdnjama da izbjeglice i imigranti iz muslimanskih zemalja u Njemačkoj čine neproporcionalno velik udio među počiniteljima nasilnih kaznenih djela. Ocjenjivali su točnost tvrdnje Beatrix von Storch iz radikalne desničarske stranke Alternativa za Njemačku da su ilegalni imigranti u 2017. godini u Njemačkoj počinili 447 ubojstava. Prema podacima njemačkog ministarstva unutarnjih poslova u 2017. godini su ilegalni imigranti počinili ili pokušali počiniti 27 ubojstava. BBC je također utvrdio da su 10,4 posto osumnjičenih za ubojstva i 11,9 posto osumnjičenika za silovanja u Njemačkoj 2017. godine činili izbjeglice i tražitelji azila. Međutim, žrtve takvih zločina vrlo često nisu etnički Nijemci, već drugi izbjeglice.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"