Razotkriveno

Čovjek koji vjeruje da vanzemaljci porobljavaju svijet širi teoriju zavjere o napadu na WTC

Screenshot: YouTube

Samo u zadnja 24 sata na Facebooku je više od 4600 puta podijeljena teorija zavjere o uzrocima rušenja tornjeva World Trade Centra u New Yorku, nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. “AMERIKANCI ZANEMELI: Pilot CIA-e potpisao priznanje da avioni nisu srušili kule bliznakinje 11. septembra (VIDEO)”, naslov je teksta na portalu Balkans Press, izvorno objavljenog 7. prosinca 2016. godine. Predmetni je članak arhiviran ovdje.

U članku se prenosi iskaz Johna Leara, bivšeg pilota i teoretičara zavjere, koji tvrdi da je nekad letio u tajnim misijama američke obavještajne agencije CIA. Lear ne samo da ne vjeruje u službeno dokumentirane uzroke rušenja WTC-a, već ne vjeruje ni vlastitim očima. On, naime, tvrdi da se 11. rujna 2001. godine u njujorške tornjeve nisu zabili nikakvi avioni. Smatra da je to “fizički nemoguće”. Njegove su tvrdnje u SAD-u proširili portali poznati po objavljivanju obmanjujućeg i dezinformirajućeg sadržaja, kao što su InfoWars i NewsPunch.

Teorija zavjere koju Lear promovira popularizirana je usprkos činjenici kako postoje brojni video zapisi iz različitih izvora koji pokazuju avione kako se zabijaju u tornjeve.

U tekstu se također tvrdi kako Learovo pismeno priznanje ima status “pravne istine”, kao i da će vlada SAD-a zbog njega morati priznati da službeni izvještaj Komisije za 9/11 nije istinit. Radi se o apsurdnoj tvrdnji koja nema nikakvo utemeljenje u realnosti funkcioniranja američkog pravnog sustava.

Leara se pokušava prikazati kao kredibilan izvor zbog činjenice da je nekad i sam bio pilot, kao i zbog toga jer je sin Williama Powella Leara, osnivača kompanije Learjet, jedne od prvih kompanija koja je počela proizvoditi luksuzne privatne avione. Od očevog poslovnog uspjeha se Lear nije uspio pretjerano okoristiti; u novinskim se arhivama može pronaći informacija da ga je otac razbaštinio (The Associated Press).

I prije nego je što je počeo propagirati dezinformacije o terorističkom napadu na WTC, Lear je bio sklon širenju teorijama zavjere. U osamdesetim i devedesetim godinama 20. stoljeća bio je poznat po širenju teze da američka vlada tajno surađuje s vanzemaljskom rasom čiji je cilj porobiti čovječanstvo. Tvrdio je da unutar američkih granica u tajnosti djeluje vanzemaljska nacija, a ovu je teoriju zagovarao u partnerstvu s Williamom Cooperom, jednim od vodećih popularizatora zavjereničkih teorija u SAD-u. Partnerstvo je trajalo samo nekoliko godina, a razišli su se nakon što je Cooper optužio Leara da je zapravo podmetnuti agent obavještajne agencije CIA (The New Republic).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.