Vlada RH će na hotelski smještaj zbog EU predsjedanja potrošiti 10 milijuna kuna

A. Br.

„Mi smo našli 16 hotela s 4 i 5 zvjezdica s kojima smo zaključili sporazum o suradnji. Ti hoteli nam garantiraju smještaj, određen broj soba i određene cijene su dogovorene”, rekao je Gordan Markotić, načelnik Sektora predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a ovog vikenda u HRT-ovom Dnevniku.

U prilog nazvanom „Predsjedanje EU-om velika prilika za hotelijere“ Markotić je otkrio i da će Hrvatska platiti „oko 2000 noćenja i to je 2000 puta cijena koja je dogovorena“.

„Dogovorili smo vrlo dobru cijenu – 140 eura po noćenju“, rekao je Markotić HRT-u i dodao da ostatak izaslanstva samostalno snosi troškove smještaja – što znači dodatnu zaradu za hotele, ističe Markotić, prenosi HRT.

„S hotelima s četiri zvjezdice ćemo zaključiti sporazume da nam osiguraju kapacitete u vrijeme predsjedanja, a za hotele s pet zvjezdica – jer mi moramo plaćati spavanje svakom ministru i jednoj osobi u njegovoj pratnji – ići ćemo na javnu nabavu“, rekao je Markotić Faktografu u srpnju prošle godine.

A prije nekoliko tjedana Faktograf je iz Tajništva predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020 pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) dobio informaciju o kojim je točno hotelima u Zagrebu riječ.

„Okvirni sporazum za usluge hotelskog smještaja u formatu ‘vođa delegacije + jedna osoba’ za koje hrvatska strana plaća smještaj sklopljen je s HUP Zagreb d.d. (hotel Westin), kao prvorangiranim ponuditeljem u vrijednosti od 2 179 220,82kn s PDV-om te Esplanade Oleander d.o.o. (hotel Esplanada) kao drugorangiranim ponuditeljem u vrijednosti od 2.651.091,87 HRK s PDV-om“, rečeno nam je iz Tajništva.

Podsjetimo, usluge hotelskog smještaja, prema planiranoj javnoj nabavi, koštat će oko 10 milijuna kuna.

„Potpisani su sporazumi sa 16 hotela s četiri i pet zvjezdica u Zagrebu za sve delegate koji će tijekom Predsjedanja posjetiti Zagreb. Za navedene sporazume hrvatska strana ne podmiruje troškove smještaja, a sporazumima su samo osigurani smještajni kapaciteti“, dodaju iz Tajništva.

A evo o kojim je hotelima u Zagrebu riječ: Hotel Amadria Park Capital, Hotel Antunović Zagreb, Hotel Aristos, Hotel Astoria, Hotel Dubrovnik, Hotel Esplanade, Hotel Le Premier, Hotel Palace, Hotel Rebro, The Westin Zagreb, Sheraton Zagreb, Hotel International, Panorama Zagreb, DoubleTree by Hilton, Canopy by Hilton i Hilton Garden Inn.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije započinje za dva tjedna.

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Faktograf.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"