Kako se Hrvatska priprema za EU predsjedanje? Ne odgovaraju na upite zbog “punog sandučića”

Ana Brakus

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske Unije 2020. premijer Andrej Plenković i njegova Vlada već mjesecima predstavljaju kao izvanredni vanjsko-politički uspjeh, iako je riječ o dijelu dužnosti koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji. Hrvatska predsjedanje preuzima u siječnju 2020. zahvaljujući britanskoj preokupiranosti napuštanjem Europske unije poznatijim kao Brexit.

Premijer i ministri u Vladi mjesecima tako daju do znanja da je riječ o zahtjevnom zadatku zbog kojeg će imati pune ruke posla. Pitanja o tom zahtjevnom zadatku očigledno su prepunila i sandučić elektroničke pošte Tajništva predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020 pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) pa medijske upite sada više ne samo da ignoriraju, nego ih ni ne zaprimaju.

Faktograf je na adresu Tajništva, kao i na adresu glasnogovorništva MVEP-a još 16. listopada uputio niz pitanja o smještaju koji je osiguran, odnosno o ugovorima koji su potpisani s hotelima za potrebe smještanja ministara, pratećeg osoblja i ostalih inozemnih gostiju koji će Hrvatsku posjećivati za vrijeme predsjedanja Vijećem. Unatoč brojnim pozivima, SMS-porukama i slanja podsjetnika na upit e-mailom odgovor do danas nismo dobili.

Štoviše, nakon današnjeg poslanog podsjetnika automatskim odgovorom obaviješteni smo da „isporuka nije uspjela zbog sljedećih primatelja ili grupa: hrpres2020@mvep.hr“. Službena mail adresa Tajništva predsjedanja Vijećem, naime, kako smo dalje obaviješteni prepuna je.

„Primateljev je poštanski sandučić pun i trenutno ne može primati nove poruke. Pokušajte poruku ponovo poslati kasnije ili se izravno obratite primatelju“, navodi se u automatskom odgovoru.

Riječ je o Tajništvu koje je osnovano sa specifičnim ciljem podizanja razine efikasnosti javne uprave za poslove predsjedanja Vijećem pri MVEP-u  u srpnju 2018. godine Odlukom Vlade.

Istog mjeseca Faktograf je objavio tekst „Hoćemo li biti spremni za predsjedanje? Riječ je o vrlo složenom poslu koji će nas koštati oko 70 milijuna eura“  u kojemu se MVEP  u izjavama za Faktograf dotiče upravo pitanja smještajnih kapaciteta i s njima povezanim postupcima javne nabave.

„S hotelima s četiri zvjezdice ćemo zaključiti sporazume da nam osiguraju kapacitete u vrijeme predsjedanja, a za hotele s pet zvjezdica – jer mi moramo plaćati spavanje svakom ministru i jednoj osobi u njegovoj pratnji – ići ćemo na javnu nabavu. Povoljna okolnost je u tome što ćemo do tog vremena imati četiri nova hotela visoke kategorije u gradu. Samo Hilton u Radničkoj će imati kapacitet 400 soba“, rečeno nam je u srpnju 2018. godine.

Upravo na te izjave pozvali smo se kada smo prije gotovo mjesec dana MVEP-u i Tajništvu uputili upite o potpisanim sporazumima i ugovorima s hotelima, ali i pojedinačnim iznosima tih ugovora. Usluge hotelskog smještaja, prema planiranoj javnoj nabavi, koštat će oko 10 milijuna kuna.

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Faktograf.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"