Aktualno

Kako se Hrvatska priprema za EU predsjedanje? Ne odgovaraju na upite zbog “punog sandučića”

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske Unije 2020. premijer Andrej Plenković i njegova Vlada već mjesecima predstavljaju kao izvanredni vanjsko-politički uspjeh, iako je riječ o dijelu dužnosti koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji. Hrvatska predsjedanje preuzima u siječnju 2020. zahvaljujući britanskoj preokupiranosti napuštanjem Europske unije poznatijim kao Brexit.

Premijer i ministri u Vladi mjesecima tako daju do znanja da je riječ o zahtjevnom zadatku zbog kojeg će imati pune ruke posla. Pitanja o tom zahtjevnom zadatku očigledno su prepunila i sandučić elektroničke pošte Tajništva predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020 pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) pa medijske upite sada više ne samo da ignoriraju, nego ih ni ne zaprimaju.

Faktograf je na adresu Tajništva, kao i na adresu glasnogovorništva MVEP-a još 16. listopada uputio niz pitanja o smještaju koji je osiguran, odnosno o ugovorima koji su potpisani s hotelima za potrebe smještanja ministara, pratećeg osoblja i ostalih inozemnih gostiju koji će Hrvatsku posjećivati za vrijeme predsjedanja Vijećem. Unatoč brojnim pozivima, SMS-porukama i slanja podsjetnika na upit e-mailom odgovor do danas nismo dobili.

Štoviše, nakon današnjeg poslanog podsjetnika automatskim odgovorom obaviješteni smo da „isporuka nije uspjela zbog sljedećih primatelja ili grupa: [email protected]“. Službena mail adresa Tajništva predsjedanja Vijećem, naime, kako smo dalje obaviješteni prepuna je.

„Primateljev je poštanski sandučić pun i trenutno ne može primati nove poruke. Pokušajte poruku ponovo poslati kasnije ili se izravno obratite primatelju“, navodi se u automatskom odgovoru.

Riječ je o Tajništvu koje je osnovano sa specifičnim ciljem podizanja razine efikasnosti javne uprave za poslove predsjedanja Vijećem pri MVEP-u  u srpnju 2018. godine Odlukom Vlade.

Istog mjeseca Faktograf je objavio tekst „Hoćemo li biti spremni za predsjedanje? Riječ je o vrlo složenom poslu koji će nas koštati oko 70 milijuna eura“  u kojemu se MVEP  u izjavama za Faktograf dotiče upravo pitanja smještajnih kapaciteta i s njima povezanim postupcima javne nabave.

„S hotelima s četiri zvjezdice ćemo zaključiti sporazume da nam osiguraju kapacitete u vrijeme predsjedanja, a za hotele s pet zvjezdica – jer mi moramo plaćati spavanje svakom ministru i jednoj osobi u njegovoj pratnji – ići ćemo na javnu nabavu. Povoljna okolnost je u tome što ćemo do tog vremena imati četiri nova hotela visoke kategorije u gradu. Samo Hilton u Radničkoj će imati kapacitet 400 soba“, rečeno nam je u srpnju 2018. godine.

Upravo na te izjave pozvali smo se kada smo prije gotovo mjesec dana MVEP-u i Tajništvu uputili upite o potpisanim sporazumima i ugovorima s hotelima, ali i pojedinačnim iznosima tih ugovora. Usluge hotelskog smještaja, prema planiranoj javnoj nabavi, koštat će oko 10 milijuna kuna.

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Faktograf.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.