Pod povećalom

HRT organizirao debatu na kojoj predsjednički kandidati jedni druge nisu čuli

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na jučerašnjem sučeljavanju 11 predsjedničkih kandidata dominirali su svi – osim Ante Đapića.

Takav se nameće zaključak kad se usporede reakcije u medijima i na društvenim mrežama u kojima su svi, osim pristaša Ante Đapića za čiju dominaciju nismo uspjeli naći dokaze, upravo svoju kandidatkinju ili kandidata ocijenili najuspješnijim. Razloge za proglašavanje pobjede nema jedino HRT. Javna radiotelevizijska kuća organizirala je debatu predsjedničkih kandidata koja je patila od raznih izvedbenih i tehničkih problema, a među kojima je najupadljivija bila činjenica da kandidati koji su trebali sučeliti stavove i argumente jedni druge nisu mogli čuti.

HDZ: Dominirala je Kolinda

„Smirenim iznošenjem činjenica o svojim postignućima u 1. predsjedničkom mandatu, snagom argumenata i pozitivnom energijom Kolinda Grabar-Kitarović na HTV-ovu je sučeljavanju uvjerljivo dominirala nad dvojicom, nazovimo ih tako, ozbiljnijih protukandidata – uobičajeno umišljenim Milanovićem & zgrčenim, floskularnim Škorom“, reakcija je na jučerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata objavljena na Facebook stranici HDZ-a.

Takvu su ocjenu unisono danas iznosili i ministri dolazeći na sjednicu Vlade.

Marko Pavić: “Predsjednica je jučer pokazala zašto je predsjednica do sada, bila je sigurna i artikulirana i otklonila je sve kritike koje su se zadnje vrijeme povlačile po medijima. Bila je uvjerljiva, ostali kandidati nisu bili ni blizu”.

Nina Obuljen Koržinek : „Predsjednica je bila dominantna“.

Tomo Medved: „Pokazalo se i ovog puta da je predsjednica apsolutno dominirala“.

“Milanović je bio intelektualno najjači”

SDP-ovci su bili nešto umjereniji u pohvalama na račun svog kandidata Milanovića. Gordan Maras je izjavio da je “Milanović napravio zaista jedno dobro predstavljanje” (N1). Ivo Jelušić kazao je da je Milanović imao najbolji i najuvjerljiviji nastup (N1). Šef Milanovićeve kampanje Orsat Miljenić nije bio sa SDP-ovim kandidatom u studiju HRT-a. Sučeljavanje je promatrao od kuće, a za vrijeme sučeljavanja na Twitteru je nabacivao pošalice na račun glavnih protukandidata. Najprije je napisao da mu je “Škoro uspavao psa”, a zatim dodao da ga je Kolinda Grabar Kitarović “dotukla programom”.

Milanovića su zato nahvalili na njegovoj Facebook stranici, gdje se mogu pronaći ovakvi komentari:

„Potpuno jasno i iz priloženog uvjerljivo najjači kandidat za predsjednika RH je Zoran. Nisam niti malo sumnjao u tebe, jer garnitura ostalih je jako i jako tanka“.

„Držanje Milanovića u ovoj debati na svjetskoj političkoj razini, svaki komentar argumentiran. To je Hrvatskoj u ovom momentu najpotrebnije“.

„Bio je intelektualno najjači…lider!“

Škoro i 10 cirkusanata

„Na večerašnji igrokaz na HRT-u kojeg su nazvali „sučeljavanje“, imam samo jedan komentar: Škoro i 10 cirkusanata! Jedini je ostavio dojam ozbiljnog čovjeka, gospodina i državnika, nije ulazio u rasprave s nebitnim likovima, fake kandidatima, narcisima, antifa-živčenjačama i egzibicionistima. Dobro je i što je stajao pored Pernara, koji je od ovih 10 još najnormalniji“ , komentar je kojeg je na svoj Facebook postavio Velimir Bujanec, voditelj emisije “Bujica” na Z1 televiziji koji je svoju popularnost među desnim biračkim tijelom kampanje koristio da bi žestoko promovirao Škoru, ponašajući se kao njegov neslužbeni glasnogovornik.

“Škoro ostao si dostojanstven i smiren,  samo tako nastavi, ne možeš se usporediti sa svojom kulturom sa pojedincima“.

„Škoro staložen, sabran, i nadasve jasan tu još Pernar nešto pokraj njega vredi ostali sve obmanjivači i ništ koristi!“

Dojam je to Škorinih pristaša s njegove Facebook stranice.

Dominirala je Dalija

„Orešković je dominirala sučeljavanjem svojom osobnošću, a da o stručnosti i poznavanju tematike ne govorim.“

„Jedina od svih kandidata koja je dostojna/an funkciji predsjednika/ce. Odlučno, pametno i iskreno.“

„Sve pohvale. Bili ste najbolji, uvjerljivi, nastupili ste s argumentima. Pokazali ste da imate stav, znanje i energiju, voditi Hrvatsku“.

Reagirali su tako pristalice bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, okupljeni na stranici potpore Daliji Orešković.

Katarina Peović bacala je bisere pred svinje

„Katarina Peović sinoć je bacala bisere pred svinje“.

„Takva predsjednica nam treba“.

„Jedina govori ono što misli“.

Mišljenje je to poklonika kandidatkinje Radničke fronte i SRP-a koja je jučer imala prilično žestok i otvoren nastup.

Dominirao je Pernar

„Nema pitanja. Rasturio si večeras! Sad odmori.“

„Doslovce sam uživala kako ih je Pernar posložio po podu!“

„Večeras ste na sučeljavanju kao i uvijek izdominirali i pokazali kako bi se trebao ponašati hrvatski predsjednik! Izlazim po prvi put u životu na izbore samo kako bih glasala za Vas!!!“

Komentari su to pratitelja Facebook stranice Ivana Pernara.

Dario je pobijedio s odjevnom kombinacijom

„Dario je korumpirao Kolindine pse čuvare da mu dojave odjevnu kombinaciju“.

„Ti nisi budući predsjednik, ti si kralj“.

„Da nije ovog kandidata, nikada ni u najcrnijem snu ne bi potrošila dva i pol sata života za ovako nešto“.

Komentari su to sa stranice Darija Juričana, odnosno Milana Bandića – predsjednika, kojeg su i neki mediji ocijenili kao pobjednika debate.

Kolakušić je bio maestralan

„Jedini koji ima smisla biti predsjednik“.

„Sinoć su gospodin Kolakušić i dr.Škoro ostali vjerni sebi i svojim glasačima. Nisu se dali isprovocirati, kvalitetno odgovarali na pitanja i nisu se osramotili. Iskreno bih volio da maknu i Kolindu i Milanovića iz utrke i nađu se u 2.krugu“.

„Nastup je bio MAESTRALAN (u pokušano namještenom meču)“.

Izrazi su to oduševljenja sa stranice Građani za Mislava Kolakušića.

Neno pokazao više nego svi drugi zajedno

„Čestitke Neno… danas si pokazao više nego svi oni zajedno“.

„Čestitam Vam, bili ste odlični!“.

Pohvale su to sa stranice najmanje poznatog kandidata Nedjeljka Babića.

Kovač je kralj nad kraljevima

„Mlad, sposoban, znanstvenik u politici je gubitak za znanost, ali može biti dobitak u politici. Svaka čast“.

„Mr. Kovač.. Znači ispo si kralj nad krajevima. Gospođo predsjednice čemu taj papir.. Umro sam.. Majstore moj.. Ti trebaš bit predsjednik vlade. Uglavnom ispao si jedini normalni.. Rođeni si leader i mislim da osnuješ stranku da bi te dosta od nas pratili i podržali“.

Nije niti povratnik s Princetona Dejan Kovač ostao bez pohvala za svoj jučerašnji nastup u kojem će najzapamćeniji ostati dio u kojem predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović napada jer ispred sebe ima bilježnicu.

Debata koja to nije bila

I tko je u pravu? Zapravo nitko, i to prije svega zato što nikome nisu niti bili omogućeni elementarni uvjeti da dominiraju u suvisloj raspravi.

HRT je 11 kandidata naredao u niz i svakom ponudio da u jednoj minuti uvodno izloži što hoće, a potom su odgovarali na 10 pitanja od kojih su za šest – koje je HRT opisao kao one koji su vezani za ulogu predsjednika – imali vremena odgovarati jednu minutu, a na četiri – koje je HRT opisao kao „svjetonazorska“ – 30 sekundi. Svatko je imao pravo na najviše pet replika, a replike na repliku nisu bile dozvoljene. Završno je svatko imao pravo i na zaključnu rečenicu. Time je forma odrađena, a svaka rasprava i dublje ulaženje u temu onemogućeno.

Vrlo otežavajuća, a za HRT i dosta ponižavajuća okolnost je da nije bio osiguran elementarni uvjet za sučeljavanje ili debatu, a to je da se kandidati međusobno čuju, na što su neki kandidati ukazivali još tijekom samog sučeljavanja. Dodatno je na to ukazao i Dario Juričan koji je dan nakon sučeljavanja odgovorio o čemu je tijekom showa čavrljao s predsjednicom uz koju se zbog abecede smjestio, ali i s kojom se savršeno modno uskladio. Kaže kako je s Kolindom Grabar Kitarović više-manje “trolao” Škoru. “Govorio je u pol glasa, pa smo razmjenjivali rečenice što je rekao”, rekao je Juričan u intervjuu za N1.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.