Uvodi se Cro kartica: Umjesto prosječne neoporezive neto plaće – neporezivih 2,5 tisuća kuna

G. G.

„Uvesti CRO karticu – turistički vaučer za poticanje domaćeg turističkog prometa“, obećanje HDZ-a iz predizbornog programa, ostvareno je na ovotjednoj sjednici Vlade koja je usvojila odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj (točka 7.) Odluka Vlade na snagu će stupiti danom objave u Narodnim novinama.

„CRO kartica omogućava poslodavcima da nagrađuju svoje zaposlenike isplaćujući im tzv. regres do visine neto prosječne plaće neoporezivo kao turistički vaučer za usluge smještaja, ugostiteljske usluge te kulturne sadržaje u Hrvatskoj“, naveo je HDZ 2016. godine u svom predizbornom programu. Procjenjivali su tada da će korištenje tog turističkog vaučera povećati domaći turistički promet za 30 posto, a domaću turističku potrošnju za 60 posto.

Vlada Andreja Plenkovića, međutim, nije u potpunosti realizirala predizborno obećanje HDZ-a. Obećala je mogućnosti isplate neoporezivog turističkog vaučera do visine prosječne neto plaće. Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 6.439 kuna. Prema odluci o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu poslodavci će svakom zaposlenom moći isplatiti turistički vaučer do visine neoporezivih 2,5 tisuća kuna što je 2,5 puta manje od prosječne plaće u prvih deset mjeseci ove godine.

Drugim riječima, od ukupno 7,5 tisuća kuna koliko, bez oporezivanja, poslodavci radnicima mogu isplatiti godišnje na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada, najviše 2,5 tisuća kuna moći će se isplatiti putem Cro kartice. Taj iznos odabran je na osnovu ankete koju je Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca provelo među poslodavcima. Kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade, rezultati ankete temelje se na reprezentativnom uzorku od 400 poslodavaca. Svaki drugi poslodavac, prema toj anketi, iskazao je „načelni interes za prezentirani koncept“, a 63 posto poslodavaca preferira vrijednost od tisuću do tri tisuće kuna po zaposlenom godišnje.

Cro kartica bit će debitna platežna kartica, komercijalnog naziva „Hrvatska turistička kartica“. Izdavat će ju poslovna banka na ime korisnika, s rokom valjanosti od minimalno četiri godine, a transakcije koje se njome obavljaju autorizirat će se PIN-om. Poslovna banka izdavatelj Cro kartice bit će odabrana na natječaju kojeg će provesti Ministarstvo turizma u roku od 10 dana od trenutka stupanja na snagu odluke o Cro kartici.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"