Razotkriveno

Konferencija o surogatstvu nije neki robovlasnički “sajam djece”

Izvor: Pixabay

Portal adrenalin.ba objavio je iznimno negativno intonirani članak o Konferenciji o roditeljskim mogućnostima za europske gay muškarce, održane 21. i 22. rujna 2019. godine u Briselu.

U tekstu “Ako niste znali u Briselu se održao sajam djece (Bruxelles /21.-22. rujna 2019). Cijene beba i do 160 000 $!”, naveli su niz neistina, manipulacija i nebuloza.

Što se manipulacija tiče, jedna je sadržana i u naslovu teksta, gdje se navodi: “Cijene beba i do 160 000 $!” Naime, nikakva djeca se ne prodaju u Briselu, niti u ostalim gradovima gdje organizacija “Men Having Babies” održava svoje godišnje konferencije: San Franciscu, Taipeiju, Chicagu, Miamiju, Torontu, New Yorku ili Tel Avivu.

Jedna od manipulacija je ni sa čime potkrijepljeni nonsens:

“S pravom se pitate se da li se ovdje možda radi legalnom načinu pedofilije kao obliku seksualne izopačenosti!”

Ovaj sajam ni na koji način, naime, nije povezivan s pedofilijom, već se radi isključivo o informiranju i povezivanju muškaraca homoseksualne orijentacije s organizacijama koje financiraju postupak ili na drugi način omogućuju spajanje neostvarenih roditelja sa surogat majkama. Inicijativu je pokrenula neprofitna organizacija Men Having Babies, proizašla iz njujorškog LGBT centra.

Katalozi nerođene djece

Nadalje navode:

“Luksuzni hotel Hilton primio je još jednom bogate muškaraca, koji su gledali kataloge (fotografije) djece, kako bi se odlučili koje dijete kupiti od tzv. surogat majki koje će potpisati ugovor, kojim se obvezuju, da će se poslije devet mjeseci nošenja u utrobi odreći djeteta”.

Potpuno je nejasno kakve fotografije djece ti muškarci mogu gledati, ako tek trebaju potpisati ugovor o surogat majčinstvu. Suvišno je reći da nakon sporazumnog ulaska strana u proces surogatstva, tek kreće izuzimanje spolnih stanica, oplodnja i eventualna trudnoća. Dakle, prema adrenalinu.ba život počinje i prije oplodnje. Ne samo to – moguće ga je vidjeti, u “punoj spremi” s loknicama, bojom očiju, kože i slično.

Ne radi se o licitaciji, nego o promociji priuštivosti očinstva

Organizacija MHB započela je kao mreža podrške za biološke gay očeve i one koji to žele postati, nudeći im mjesečne radionice i godišnje seminare. Vremenom je mreža narasla na dvije tisuće parova i samaca diljem svijeta. Kako navode na svojim stranicama, njihova misija uključuje pružanje informacija, koji pomažu gay muškarcima da postanu očevi.

Nasuprot dojmu koji se može dobiti iz teksta, da se radi o profitnoj aktivnosti nalik robovlasništvu ili događaju poput aukcije djece, ova organizacija sustavno, godinama promovira priuštivost usluga vezanih za surogatstvo za gay muškarce kroz financijsku pomoć i poticanje transparentnosti te povratnih informacija uključenih. Zbog toga dodjeljuju čak i grantove, kojima sufinanciraju skup postupak angažmana surogat majki. On u Americi doista ne košta manje od 90.000, a može koštati i preko prosječnih 120 tisuća dolara.

Standardni troškovi uključuju agencijske naknade, naknade nošenja trudnoće, izvantjelesnu oplodnju, odvjetničke troškove i troškove socijalnih radnika te medicinsko osiguranje. No, ti iznosi su nerijetko uvećani za izmakle plaće surogat majke za vrijeme trudnoće ili troškove vrtića za njenu djecu, dodatne medicinske troškove, troškove carskog reza…

U tom smislu je održan i “sajam financiranja” u sklopu konferencije, kako bi ovi muškarci mogli doći do informacija o troškovima i eventualnim popustima usporedbom različitih opcija za dolazak do cilja. To se može vidjeti i u videu, koji portal koristi u svom dezinformatorskom članku.

 

U prve četiri godine programa MHB za pomoć gay roditeljima (GPAP) prihvatili su prijave više od 500 parova za prvu fazu surogatstva, koja uključuje, među ostalim, donaciju jajnih stanica i odvjetničke troškove. Više od 50 parova sufinancirali su u drugoj fazi, gotovinskim grantovima ili besplatnim uslugama od sponzora. U ovom trenutku na stranicama navode da je rođeno više od 24-ero djece iz druge faze, a još ih je nekoliko na putu.

Sve navedeno ne čini temu surogat majčinstva manje prijepornom, jer inače ne bi bila tako raznoliko regulirana u svijetu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.