Ocjena točnosti

Bernardić ispravno tvrdi da je Kolinda Grabar bila u NO tvrtke Kontinental prijevoz, krive za milijunsku ovrhu

foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ik

“Kolinda Grabar Kitarović je kao Sanaderova štićenica sudjelovala u nadzornom odboru tvrtke koja je propala, Kontinental prijevoza. Ta je tvrtka nastala transformacijom Zagrebačkih transporta, a dio te tvrtke bio je i Croatia bus. Za tu je poznatu aferu osuđen Leon Sulić. Postavljam pitanje – koja je veza između pomilovanja Leona Sulića i njene uloge u nadzornom odboru Kontinental prijevoza? Jel tu postoji neka veza? Riječ je o devedesetima i o privatizaciji, ljudi su u poraću ostajali bez posla, jer se u pretvorbi i privatizaciji rasprodavala Hrvatska, a Kolinda Grabar Kitarović je u to vrijeme sudjelovala u nadzornom odboru spomenute tvrtke”, kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostujući u programu N1.

Faktograf je provjerio Bernardićeve navode da je aktualna predsjednica devedesetih bila u nadzornom odboru tvrtke Kontinental prijevoz i uvidom u Sudski registar  utvrdio da je ta informacija točna (vidljivo je u Povijesnom izvatku). Kolinda Grabar bila je članica Nadzornog odbora te tvrtke do 13. veljače 1998. godine, kada je otvoren stečajni postupak nad Kontinental prijevozom. Da je riječ o istoj Kolindi Grabar jasno je kad se usporedi OIB pod kojim se vodila kao članica Nadzornog odbora s OIB-om pod kojim se vodi u drugim dokumentima, poput onih koje je predočila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Kolinda Grabar bila je, dakle, članicom nadzornog odbora Kontinental prijevoza, jedne od tvrtki koja je privatizacijom nastala iz Croatiatrans-grupe, baš kao što je iz Croatiatrans-grupe nastao i Croatia bus, kojem je u upravi i većinski vlasnik bio Leon Sulić.

U nadzornom odboru prijevozničke tvrtke prije svoje tridesete

Riječ je razdoblju prije nego je današnja predsjednica navršila tridesetu godinu. U to je vrijeme bila suradnica bivšeg premijera Ive Sanadera najprije u Ministarstvu znanosti, a potom i Ministarstvu vanjskih poslova. Ivo Sanader, podsjetimo, u kolovozu 1992. postavljen je na mjesto ministra znanosti, tehnologije i informatike na kojem ostaje do siječnja 1993. kada odlazi za zamjenika ministra vanjskih poslova.

U biografiji na stranicama predsjednice se navodi: „Kolinda Grabar-Kitarović karijeru započinje 1992. u Ministarstvu znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, a 1993. prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. U Ministarstvu vanjskih poslova obnaša razne dužnosti – 1995. postaje pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku, a 1997. odlazi u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi na mjesto savjetnice, a potom i ministrice savjetnice i zamjenika šefa misije“.

Također, Bernardić nije pogriješio kada je spominjao Zagrebačke transporte. Zagrebački transporti, poduzeće za cestovni prijevoz putnika i robe, osnovano je 1979. spajanjem Croatiatransa s prijevozničkim poduzećima Kontinentaltrans, Drava i Zagrebtrans iz Zagreba. Međutim, 1989. Likatrans i Zlatar (danas dio Presečki grupe) izdvojili su se iz matičnog RO-a, dok je Autobusni kolodvor istu odluku donio godinu poslije. Potkraj 1989. radna organizacija pretvorena je u holding, a ime je promijenjeno u Croatiatrans-grup. Holding Croatiatrans-grup imao je 1993. oko 2000 zaposlenih. Sljedeće godine donesena je odluka o raspadu holdinga i pojedinačnoj pretvorbi 18 sastavnica. Kako se navodi u provedenoj reviziji pretvorbe i privatizacije, Hrvatski fond za privatizaciju 3. svibnja 1994. dao je suglasnost o podjeli, s obrazloženjem da se takvom promjenom stvaraju uvjeti za provođenje pretvorbe po poduzećima, za što postoje gospodarski razlozi. Rješenjem Fi-12671-94 od 21. lipnja 1994. upisano je brisanje Croatiatrans-grup s p.o. Zagreb, poduzeća za prijevoz putnika i robe u tuzemnom i inozemnom cestovnom prometu, tuzemnu i međunarodnu špediciju, radi podjele i organiziranja 18 novih društava.

Dotadašnji zagrebački Putnički prijevoz promijenio je naziv u Croatia bus te je privatiziran i pretvoren u dioničko društvo. Zbog lošeg poslovanja 2009. otišao je u stečaj (godine 2014. poduzeće Panoramabus kupilo je Croatia bus d. d. u stečaju, te se otad naziva Croatia bus d. o. o., a u sastavu je bosanskohercegovačke grupe Globtour Međugorje).

Pomilovanje Sulića

Tvrtka je nakon dolaska Leona Sulića, uništena i opljačkana, a radnici su ostali bez plaća.

Sulić je najprije bježao od pravde, ali je zbog gospodarskog kriminala u Croatia busu teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina. Tu je kaznu izdržao, a u ožujku 2014. pravomoćno je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu Croatia busa domogao i stana vrijednog više od 589 tisuća kuna. Za to ga je nedjelo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, saznalo se početkom 2016., pomilovala, obrazlažući to zdravstvenim razlozima.

Za sada ne postoje dokazi da je bila riječ o pogodovanju kojim je bivša članica Nadzornog odbora Kontinental prijevoza pogodovala bivšem članu uprave i većinskom vlasniku Croatia busa. I sam Bernardić je kazao da on ništa ne tvrdi, već samo postavlja pitanje postoji li veza između sudjelovanja aktualne predsjednice u Kontinental prijevozu i Sulićeva pomilovanja ili je to slučajno.

Zbog Kontinental prijevoza najveća ovrha u Hrvatskoj

Tvtka Kontinental prijevoz ove je godine ponovo postala aktualna zato što je njen bivši vozač Ivan Peša zbog davne prometne nesreće u inozemstvu i presuda koje su mu išle u korist pokušao sjesti najprije na Zagrebački holding, a potom i na račune tvrtki Croatia Protekt, APP Požega i Čazmatrans Nova – u potrazi za pravnim sljednikom njegove bivše tvrtke. Početni dug od 38. 000 kuna narastao je na više od 200 milijuna i ako bi bio naplaćen otjerao bi u stečaj spomenute tri tvrtke. Pljenidbu sredstava te moguće „najveće ovrhe u povijesti Hrvatske“ zaustavio je u lipnju sud u Požegi dok se nedvojbeno ne utvrdi tko je pravni sljednik tvrtke koju je svojedobno nadzirala i Kolinda Grabar.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.