Razotkriveno

Lažna stranica koristi logo 24sata i fotografije ruskog političara za krađu novca

Administratori stranice na kojoj se lažno oglašava i masno naplaćuje “lijek za bolesti zglobova” za podvaljivanje sadržaja koriste se logom hrvatskog medija 24sata i fotografijom ruskog političara Gennadya Zyuganova. Prevara se proteklih tjedana širi Facebookom.

Logo portala 24sata na lažnoj stranici ima funkciju davanja kredibiliteta i pričinjavanje stranice kao stvarnog oglasa. Fotografija Zyuganova koju koriste i lažno tvrde da je riječ o nepostojećem liječniku, utvrdili smo koristeći se alatom RevEye Reverse Image Search, na internetu se pojavila 2018. godine.

“Artorex”, navodni lijek za bolesti zglobova, lakovjernim čitateljima prodaju na “akciji” po cijeni od 287 kuna. Od čitatelja se traži upisivanje imena i prezimena te broja mobitela za daljnje kontaktiranje i uplatu novca. Lakovjerni čitatelj time bi prevarantima prepustio brojne osobne podatke i povećao šansu za krađu novca.

Lažna prodaja ovog proizvoda odvija se i na drugim stranicama, za otprilike jednaku cijenu. I na njima se nalaze lažna svjedočanstva o uspješnosti proizvoda, upute za kupnju, ali i informacije o tome da su “količine ograničene”.

Prvo pojavljivanje “Artorexa” i pokušaja podvale zabilježio je prošlog prosinca portal Index.hr. Tada su prevaranti još hrabrije koristili imenom i logom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Za Index.hr u tom je tekstu proizvod koji se podvaljuje komentirao i prof. dr. sc. Branimir Anić, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

„Riječ je o čistoj laži kojoj je namjera namamiti i iskoristiti ljude koji su u nevolji”, rekao je Anić Indexu i dodao da je ime liječnika koji se koristio u tada aktualnom tekstu za prodaju nepostojeće.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.