Netočno je da austrijska ministrica Alma Zadić želi zabraniti vjerske simbole u javnosti

P.V.

Više portala u Hrvatskoj i regiji objavilo je da austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić želi izbaciti kršćanske simbole iz javnosti. U pitanju je iskrivljavanje izjave koju je Zadić izrekla u intervjuu za Report, politički magazin austrijske javne televizije ORF.

Alma Zadić je članica austrijske Zelene stranke. Postala je ministrica u austrijskoj vladi u siječnju 2020. godine, nakon što su Zeleni ušli u vladajuću koaliciju s Austrijskom narodnom strankom koju predvodi Sebastian Kurz. Zadić je rođena u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, a Austriju je s roditeljima izbjegla tijekom 1990-ih zbog rata u BiH. Studirala je pravo na Sveučilištu u Beču i Sveučilištu Columbia u New Yorku (Wikipedia).

Zadić je u intervjuu postavljeno pitanje kakvo je njeno mišljenje o isticanju vjerskih simbola u austrijskim javnim ustanovama. Iz njenog se odgovora, koji su prenijeli i drugi austrijski mediji (Kurier, Kronen Zeitung, Heute) ne može iščitati da se Zadić zalaže za zabranu takve prakse.

Upitana za mišljenje o isticanju vjerskih simbola u javnim ustanovama, Zadić je rekla da unutar Zelene stranke postoje različiti stavovi o tom pitanju. Dodala je da može govoriti samo o svom “osobnom mišljenju” pa rekla kako osobno “ima vrlo sekularan pristup državi” i smatra da bi “javni prostori mogli i bez vjerskih simbola”. Međutim, na kraju je dodala i kako je svjesna da većina građana Austrije ne dijeli takvo mišljenje “i to je u redu”.

Zadić se, dakle, nije založila za zabranu vjerskih simbola u austrijskim javnim institucijama. Jasno je rekla da iznosi samo osobno mišljenje te kazala kako prihvaća da većina Austrijanaca ne dijeli takav stav.

Zadić je i ranije bila metom internetskih dezinformacija i govora mržnje. Iako uopće nije vjernica, austrijski nacionalisti proglasili su Zadić muslimanskom ministricom koja u Austriju želi uvesti šerijatsko pravo (Der Standard). Antidiskriminacijska agencija Štajerske u siječnju 2020. predstavila je izvještaj o govoru mržnje, u kojoj je istaknuto da je Zadić trenutno najprepoznatljivija žrtva govora mržnje na internetu (Meinbezirk.at). Netom nakon preuzimanja ministarske dužnosti Zadić je zbog brojnih prijetnji smrću dobila policijsku zaštitu (Die Presse).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"