Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema nikakvih dokaza da je koronavirus povezan s 5G tehnologijom

EPA/LUCA ZENNARO

Iako ne postoje nikakvi dokazi da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje, teorije urote povezane s petom generacijom tehnologije mobilnih mreža, šire se diljem svijeta. Pokretači teorija urote često svoje teze vezuju uz aktualne događaje kako bi pospješili svoju agendu.

Najnovija tehnologija mobilnih mreža tako se proteklih dana bez ikakvih dokaza povezuje sa širenjem koronavirusa.

Facebook stranica “Transformacija svijesti” zaslužna je za širenje najnovije teorije na našim prostorima. No, kako to obično biva, njihova ideja nije originalna, već je preuzeta. (Facebook objava arhiviran je ovdje.)

U objavi u kojoj se djelomično pozivaju i na drugu teoriju urote koja Billa Gatesa povezuje sa širenjem koronavirusa, temeljnu netočnu tvrdnju predstavlja iduća tvrdnja: “Da li ste znali da je Kina krajem prošle godine pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G).
Odakle se počeo širiti takozvani “Korona virus”, pa iz Kine”.

Tvrdnje o Billu Gatesu, Faktograf je već ranije razjasnio i označio kao netočne, a više možete pročitati ovdje.

Da je povezivanje 5G tehnologije i koronavirusa u potpunosti neutemeljeno već je pisao i FullFact, britanski medij specijaliziran za provjeru činjenica, ali i The Guardian koji se pozvao na FullFact.

Guardian je povezivanje 5G tehnologije i koronavirusa u svojemu tekstu uvrstio među najširenije dezinformacije koje se povezuju s koronavirusom. Raskrinkana Facebook objava, slično kao i ona “Transformacije svijesti” povezuje bez ikakvih dokaza za tu tvrdnju 5G tehnologiju s “urušavanjem imunološkog sustava i na takav način pospješujući širenje virusa”.

Točno je da je Wuhan jedno od mjesta gdje je implementiran 5G u Kini u 2020. godini, ali ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da ta tehnologija negativno utječe na ljudski imunološki sustav.

Kako je Faktograf ranije opširno pisao, nema dovoljno dokaza da bi se moglo konkluzivno utvrditi postoji li utjecaj 5G tehnologije na ljudsko zdravlje, zbog čega se provode dodatna istraživanja.

Točne i relevantne informacije vezane za širenje koronavirusa moguće je pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa”, izvijestili su. Njihovim stranicama možete pristupiti klikom na ovaj link.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.