Faktograf.hr

Samo činjenice

Nije dokazano da je jedenje juhe od šišmiša povezano s koronavirusom

Screenshot

Video snimke osoba koje na različite načine konzumiraju šišmiše šire se društvenim mrežama diljem svijeta. Iako su brojne snimke raskrinkane, regionalni portali i dalje ustraju na širenju netočnih informacija o tim video snimkama.

“OBJAVILI VIDEO ŽENE KOJA JEDE ŠIŠMIŠE: Uzrok korona virusa vrlo jasno se vidi na snimku!”, naslov je teksta portala Dizajn doma u kojem se netočno tvrdi da je jasno kako je krenula zaraza koronavirusom.

Uzročnik zaraze još uvijek nije poznat. Za raširenost snimke i fotografija koje koristi i spomenuti portal, najzaslužnijji je birtanski Daily Mail koji je spornu snimku objavio prije nekoliko dana. Facebook objava snimke podijeljena je gotovo 100 tisuća puta sa stranice Daily Maila. Brojni mediji raskrinkali su tu vijest, utvrdivši da je video snimljen puno prije nego je došlo do izbijanja zaraze koronavirusom.

Obersvers, portal specijaliziran za  provjeravanje činjenica, koji je iznikao iz uglednog France24, raskrinkao je šest različitih videa i fotografija koje neosnovano u vezu dovode širenje koronavirusa i jedenje juhe od šišmiša. Među njima nalazi se i video na koji se poziva portal Dizajn doma.

Točne i relevantne informacije vezane za širenje koronavirusa na hrvatskom jeziku moguće je pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa”, izvijestili su. Njihovim stranicama možete pristupiti klikom na ovaj link.

Faktograf je i ranije raskrinkavao misinformacije i dezinformacije povezane s koronavirusom, a možete ih pročitati ovdje, ovdje i ovdje.  

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.