Razotkriveno

Dječak s fotografije nije žrtva migranta, već frizerski model

Izvor: Screenshot Istinomprotivlazi.com

Portal Istinom protiv laži objavio je ponovno na naslovnici članak s fotografijom “osmogodišnjeg Oskara”, dječaka kojeg je “migrant hladnokrvno gurnuo pod tračnice vlaka”. U naslovu te vijesti od ljetos stoji: “Ovo je mali Oskar kojeg je migrant hladnokrvno gurnuo pod tračnice vlaka. Za sva ubojstva, silovanja i nerede u Njemačkoj, koje nitko više ne može kontrolirati, izravni krivci su Angela Merkel i režimski glavni mediji!”.

Dodaju i da “ovu sliku i tekst sotonisti faktografa i facebooka odmah cenzuriraju, uklanjaju i brišu”.

Priča o ubijenom dječaku djelomično je istinita. Krajem srpnja 2019., Eritrejac s psihičkim problemima, kako su javili mediji, gurnuo je pod vlak osmogodišnjeg dječaka, njegovu majku i još jednu osobu pod vlak. Odmah je uhićen.

Međutim, na fotografiji koja se – s razlogom – ne dijeli nije on, niti je potvrđeno da je ubijenom dječaku ime Oskar.

Radi se o stock fotografiji, koja još od 2014. godine kruži po različitim modnim i frizerskim portalima i na njoj je dječji model [1, 2, 3].

Eritrejac nije ilegalno ušao u Njemačku, ima švicarski azil od 2008.

Fact-checking portal Mimikama, na koji se još ljetos pozvao austrijski Der Standard, među prvima je izvijestio da se WhatsApp-om širi ova fotografija, prvenstveno u desničarskim krugovima.

Pratio ju je sljedeći opis: “Mali Oskar je nedavno napunio 8 godina. Traženi počinitelj nasilja bez dozvole boravka gurnuo ga je pod kotače 100-tonskog vlaka”.

“Opis počinitelja također nastoji sugerirati da je djelo moglo biti spriječeno, jer je prema tom opisu počinitelj već traženi nasilnik koji nije imao ni dozvolu boravka”, navodi Mimikama.

Utvrdili su više pogreška u tekstu, pored činjenice da ime ubijenog dječaka nikad nije objavljeno pa se vjerojatno nije ni zvao Oskar. Primjerice, navodnog počinitelja tražili su samo u Švicarskoj, jer je nožem zaprijetio susjedu, ali ne i u Njemačkoj.

Nadalje, nije ilegalno prešao njemačku granicu. Ukrcao se vlakom iz Basela do Frankfurta i prema najboljim saznanjima prelazak granice bio je legalan. On je ilegalno ušao u Švicarsku 2006. godine, a status azilanta priznat mu je 2008. godine i od tada je legalno živio u Švicarskoj sa suprugom i djecom.

Politička manipulacija

Dakle, sve se to događalo davno prije migrantskog vala 2015. godine i neovisno o politici njemačke kancelarke Angele Merkel, koju je AfD požurio optužiti za ovu smrt.

O prevari su pisali francuski Le Monde i luksemburški dnevni list na njemačkom jeziku Luxemburger Wort.

Vijest o 40-godišnjem Eritrejcu koji je bacio dijete pod vlak eksploatirali su dužnosnici njemačkog ektremno desnog AfD-a. Za incident je okrivljena njemačka politika dobrodošlice prema izbjeglicama.

Portal je ponudio i objašnjenje ove lažne vijesti: jednostavna politička eksploatacija poticanjem mržnje prema migrantima.

“…[K]ada je žrtvi dano lice, bijes prema počinitelju postaje još intenzivnija… Sličan čin se dogodio u Voerdeu ranije, ali je daleko manje uzbudljiv”, naveli su na Mimikami.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.