Ocjena točnosti

Pernar: Zbog migranata u Njemačkoj se udeseterostručio broj napada nožem

Izvor: Facebok profil Ivana Pernara

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji već neko vrijeme koristi društvene mreže kako bi širenjem dezinformacija i laži o izbjeglicama dobio na popularnosti, objavio je tragikomičan video. Naime, lažno je izvijestio o migrantima u videu nazvanom “Lažne vijesti o migrantima”. Konkretnije, iznio je alarmantnu statistiku vezanu za Njemačku, koja nema nikakve veze s istinom.

“Prije dolaska migranata, u Njemačkoj je bilo 300 uboda nožem godišnje, danas je 3.000 ljudi izbodeno nožem godišnje. Znači, porast od 10 puta”, kazao je Pernar u svom “edukativnom” videu (1’30”), kojemu je proklamirana namjera ponukati pratitelje da provjeravaju izvore informacija koje šire.

Je li točno da je u Njemačkoj udeseterostručen broj napada nožem od 2015. godine do danas i da to mainstream zataškava?

Odgovor je – ne.

Prvo, ne postoje federalne statistike koje potvrđuju umnogostručenje te vrste napada od početka velikog priljeva izbjeglica u Njemačku. Podatka o tome naprosto nema i to se lako može provjeriti na službenim stranicama njemačke policije (BKA). A ne može se ni reći da je ta statistika ukinuta kako bi se sakrila cijela istina o migrantima i kriminalitetu. Policija na federalnom nivou ne bilježi odvojeno ovu vrstu napada, zato što pokrajinske policije nisu jedinstvene u iskazivanju kriterija pojedinih vrsta kriminalitata. Postoje inicijative da se one usklade, konkretnije, MUP na federalnoj razini radi na formiranju i usklađivanju kriterija ovih statistika.

No, do trenutka kada statistike budu bile usporedive i točne, moguće je promotriti podatke pokrajinskih policija koje su, odgovarajući upravo na ovakve teorije, prikupili mediji iz službenih izvora, objašnjavajući zašto i tu statistiku treba uzeti sa zrnom soli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Baden-Württemberga, koji bilježi najveći statistički skok, u odgovoru Correctivu napominje da nož u navedenim slučajevima “ne mora biti nužno upotrebljen”, već policija jednako bilježi situacije kada su nož u ruci držali i počinitelj žrtva. To nije usporedivo s podacima nekih drugih pokrajinskih MUP-ova, iz čijih odgovora također jasno proizlazi da nema govora o dramatičnom skoku broja ovog tipa delikta, tek eventualnom povećanju.

Iz ovih statistika je jasno i da podatak o prijašnjih 300 delikata na razini velike Njemačke nije ni iz daleka točan, jer se nož pojavljuje u tisućama slučajeva u godinama prije dolaska velikog broja izbjeglica i to kada promatramo samo sedam pokrajina/gradova koji su odgovorili za potrebe pisanja teksta Correctiva. On i jest nastao kao reakcija na napise Bilda i nekih drugih, “žućkastih” medija te na neprestano mantranje ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Ta stranka, koja na tragu našeg zastupnika uspješno podiže podršku šireći strah od migranata, ne priznaje da u Njemačkoj nema (priželjkivanog?) snažnog skoka u kriminalu nakon velikog vala dolaska izbjeglica u tu zemlju, što se vidjelo i u bizarnom, tvrdoglavom odbijanju AfD-ove Beatrix von Storch da u intervjuu za BBC prizna ikakvu relevantnost policijskim statistikama.

Baš kao i u slučaju Švedske, američki predsjednik Donald Trump jedan je od glavnih propagatora tvrdnje da je u Njemačkoj kriminal u porastu. No, usprkos dojmu, Njemačka je statistički sve sigurnija i bilježi ukupan pad kriminaliteta, izvijestio je Deutsche Welle ljetos.

Oni su se pozabavili i teorijama o tzv. “no-go zonama”, koje se ponekad definiraju kao područja koja treba izbjegavati zbog visokog kriminaliteta, a ponekad i kao mjesta u kojima policija ne može garantirati provođenje zakona. I ovo je demantirano. Pritom nitko ne govori da među doseljenicima nema kriminalaca, nego da percepcija, proizvedena medijskim izvještavanjem – a vrlo vjerojatno i političkom retorikom – o kriminalnim strancima nema utemeljenja u brojkama.


Pernarova teza o udeseterostručenom broju zločina počinjenih nožem može pročitati na krajnje nepouzdanim izvorima, koji šire mržnju i strah prema izbjeglicama, poglavito muslimanima. Jedan od takvih navodno “nestranačkih” izvora je i think-tank Gatestone institut, koji se deklarira kao mjesto edukacije javnosti o stvarima o kojima “mainstream mediji ne uspijevaju izvijestiti”. Gatestone institut donosi statistiku koja nalikuje onoj koju je iznio Pernar, no o kakvom se izvoru radi sigurno ne ide u prilog pozivu zastupnika Živog zida pratiteljima da obrate pozornost na kvalitetu izvora informacija. Gatestone je u više navrata [1][2][3][4][5] prozivan zbog širenja lažnih viralnih vijesti o migrantima i otvorenog širenja mržnje prema muslimanima, kroz priče o ratu civilizacija, invaziji muslimana i džihadističkom preuzimanju svijeta.

Primjerice, lani je taj “institut” slagao da se London pretvara u “Londonistan”, tvrdeći da je zatvoreno petsto crkava, dok su paralelno otvorene 423 nove džamije. Od 2013. do stupanja na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa vodio ga je izrazito ratoborni John Bolton. Ovaj tvrdi republikanac javnosti poznat i kao “sokol rata” te zagovornik promjena režima na Bliskom Istoku, bio je ambasador SAD-a u Ujedinjenim narodima u doba predsjednika Georgea W. Busha, kada je SAD protiv tzv. “Osovine zla” pokrenuo niz ratova, objedinjenih pod naslovom “Rat protiv terora”, a u kojemu su stradale zemlje emiteri velikog broja današnjih izbjeglica.

Povod snimanju ovog Pernarovog videa je novost da on sâm nije proširio lažnu vijest o silovanju djevojčice pokraj Plitvica. Pritom je za širenje te lažne vijesti optužio mainstream medije, bez da je za svoju teoriju ponudio ijedan dokaz ili barem indiciju, ali je zato ponudio objašnjenje da oni “žele poljuljati povjerenje u informacije na društvenim mrežema”. O tome da su društvene mreže efektan alat za širenje laži nije govorio, niti je to predmet ovoga teksta. No, previše je upadljivo da se ne primijeti kako Pernar “usklađuje” svoje stavove prema izbjeglicama otkad je postalo jasno i u Austriji, i u Italiji, i u Mađarskoj, i u Njemačkoj, pa i Sloveniji, da huškanje na njih nosi političke rezultate. Od govornika protiv NATO-a i intervencija u drugim državama, “napredovao” je do faze zazivanja vojske na granicama, iako je – kako su primijetili mediji nakon što je objavio da migranti kuhaju ljude –  sâm odbio ići u vojsku, jer je riječ o NATO formaciji. Pritom je, kao što je pokazao i u ovome videu, postao neizostavan primjer za onoga koji širi “Lažne vijesti o migrantima”. [6][7][8][9][10]

EDIT: Objava “Lažne vijesti o migrantima” naknadno je uklonjena s Facebook profila Ivana Pernara.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.