Znanost je potvrdila da djeca gej roditelja imaju jednako dobar život kao i djeca heteroseksualnih parova

P.V.

“Odgojile su me dvije lezbijke: Ovo je prava istina o traumama koje proživljavaju djeca istospolnih roditelja”, naslov je teksta portala Priznajem.hr, izvorno objavljenog u kolovozu 2017. godine, koji se zadnjih dana ponovo širi među korisnicima društvenih mreža. Predmetni tekst arhiviran je ovdje.

Još ranije, u rujnu 2015. godine, gotovo identičan tekst s istim naslovom objavljen je na portalu Novizivot.net (arhiviran ovdje). Izvor na koji se pozivaju oba portala američki je portal The Federalist.

Ispod citiranog naslova prenose pismo koje je na stranicama The Federalista u travnju 2015. objavila Brandi Walton, žena odgojena u lezbijskoj obitelji. Walton je na portalu The Federalista svoje iskustvo odrastanja u istospolnoj obitelji pod naslovom “The Kids Are Not Alright: A Lesbian’s Daughter Speaks Out” (hrv. “Djeca nisu dobro: Kćer lezbijke progovara”).

The Federalist je američki portal koji zastupa izrazito desne političke stavove, a u više je navrata objavljivao činjenično netočne informacije (Media Bias/Fact Check).

Nema, međutim, razloga sumnjati u autentičnost osobnog iskustva koje je s čitateljima The Federalista podijelila Brandi Walton. Ona se u svom komentaru prisjeća kako joj je bilo teško odrastati u lezbijskoj obitelji jer se, kako tvrdi, osjećala usamljeno i izolirano.

Netočno je, međutim, samo jedno osobno iskustvo proglasiti “pravom istinom o traumama koje proživljavaju djeca istospolnih roditelja”. Znanstvene spoznaje, naime, pokazuju da djeci koju odgajaju gej roditelji u prosjeku nije ništa lošije nego djeci odgojenoj u heteroseksualnim obiteljskim zajednicama.

Prestižno američko Sveučilište Cornell na svojim je web stranicama sistematiziralo 79 različitih studija u kojima se proučavala dobrobit djece odgojenih u gej obiteljima. U 75 studija zaključeno je da u takvim obiteljskim zajednicama djeci nije ništa lošije nego djeci heteroseksualnih roditelja, dok je u samo četiri studije utvrđeno da su djeca u gej obiteljima imala više poteškoća nego u heteroseksualnim obiteljima.

Međutim, sve četiri studije dijele i zajedničku manu: proučavan je uglavnom utjecaj na djecu iz razorenih brakova, tj. djecu koja su najprije odgajana u heteroseksualnim, a tek zatim u gej obiteljima.

Iste rezultate pokazala je i meta-analiza objavljena 2008. godine, koja je proučavala nalaze 19 različitih studija. Da je djeci u gej obiteljima jednako dobro kao i djeci u heteroseksualnim obiteljima zaključak je i istraživanja iz 2014. godine, u kojem se zaključuje da na dobrobit djece utječu prvenstveno socioekonomske okolnosti i stabilnost obitelji, a ne seksualna orijentacija roditelja.

Slični su nalazi i drugih istraživača koji su se bavili ovom temom. Veći broj različitih istraživanja o odgoju djece u gej obiteljima objedinjen je na stranicama Shorenstein Centra za medije, politiku i javne politike koji djeluje pri američkom Sveučilištu Harvard.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"