Razotkriveno

Netočno je da se stvara “nova Jugoslavija”

“Ovo nitko nije očekivao: Stvara se nova Jugoslavija, svi će morati na ovo pristati (video)”, naslov je teksta objavljenog na portalu InfoNews24h (arhiviranog ovdje). Citirana tvrdnja je netočna.

Iako je predmetni tekst objavljen 13. veljače 2020. godine, u njemu se iznose informacije stare gotovo sedam godina. Ono što se naziva “stvaranjem nove Jugoslavije” zapravo je priča o osnivanju Zapadnobalkanske šestorke, neformalne zajednice Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Svrha takvog udruživanja trebala je biti da ubrza put navedenih država prema pristupanju Europskoj uniji (Wikipedia).

Inicijativa za osnivanjem Zapadnobalkanske šestorke u rujnu 2013. upućena je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (Fena). Iz ove se inicijative izrodio tzv. Berlinski proces, otpočet konferencijom u Berlinu 2014. godine. Svrha Berlinskog procesa je ojačati regionalnu kooperaciju među zemljama Zapadnog Balkana i ubrzati njihovo pristupanje Europskoj uniji.

Video koji bi valjda trebao poslužiti kao dokaz o osnivanju “nove Jugoslavije” zapravo je prilog bosansko-hercegovačke televizijske kuće TV BN iz rujna 2013. godine, naslovljen “Da li je moguća nova Jugoslavija?”. Inspiracija za ovakav naslov dolazi iz zaključka priloga, u kojem se analizira mogućnost da se Europska unija raspadne zbog nekih budućih kriza ili ratova, u kom slučaju bi se zemlje Zapadnog Balkana, sugerira se u prilogu, mogle okrenuti regionalnom udruživanju po uzoru na bivšu Jugoslaviju.

Od emitiranja predmetnog priloga prošlo je skoro sedam godina, Europska unija još se nije raspala, niti je na pomolu neka nova Jugoslavija. Dezinformacije koje Berlinski proces koriste kao osnovu za najavljivanje “nove Jugoslavije”, međutim, i dalje ne jenjavaju. Identična dezinformacija periodično se pojavljivala i ranijih godina: primjer iz 2019. arhiviran je ovdje, dok se ovdje može vidjeti primjer iz 2018. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.