Razotkriveno

Ovo nisu Marko i Luka i nije im prvi rođendan

Izvor: Screenshot fb sttranice Nema Veze

Facebook stranica Nema Veze objavila je fotografiju koja već godinama kruži kao mamac za klikove, odnosno povećanje prihoda preko Google oglasa. Kako to obično biva s navlačenjem klikova, opis slike je lažan.

“Zdravo.. mi smo Marko i Luka.. danas punimo 1 godinu. Koliko čestitki možemo skupiti od Vas..? Naši prijatelji misle da niko neće podijeliti našu fotografiju jer smo mi invalidi. ???”, stoji u opisu fotografije objavljene 7. veljače ove godine.

Na balkanskom prostoru fotografija se pojavila još 30. kolovoza 2018., kada je stranica Balkanske zvijezde također slavila njihov “prvi rođendan”.

“Danas je nas prvi rodjendan! <3 Ima li koga da nam cestita?”

No, to je samo vrh ledenog brijega.

Zovu se Owen i Henry i nisu rođeni na isti datum. Owenova majka jasno naglašava na svom Instagram profilu da je protiv dijeljenja njegovih fotografija bez dozvole.

Fotografiju je, među ostalima, objavio i Buzzfeed, ali u sklopu raskrinkavanja ove vrste prijevare.

Lažne vijesti uglavnom iz show businessa

Naveli su da sve stranice imaju, baš kao i ove dvije balkanske, generična imena, za američko područje. Povezane su s portalima, kojima dijeljenjem ovakvih fotografija povećavaju prihode od Google AdSensea ili izmišljenim pričama privlače klikove na oglase.

Balkanske zvijezde tako postoje i kao portal, dok je Nema Veze povezana sa stranicom Folner.com, koja objavljuje lažne vijesti o poznatim osobama. Na primjer, o nepostojećim fotografijama manekenki kojima je navodno izgorjelo 50 posto kože. Sadržaj im obilježavaju senzacionaolistički naslovi iz show businessa i/ili crne kronike.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.