Razotkriveno

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da su masoni preuzeli hrvatsku obavještajnu službu

Facebook stranica Konflikt objavila je da je nacionalna sigurnost Republike Hrvatske ugrožena jer su francuski masoni preuzeli Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). Za svoje tvrdnje ne navode nikakve izvore, niti ih potkrijepljuju dokazima. Predmetna objava arhivirana je ovdje.

“SOA PROBIJENA – UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST FRANCUSKI MASONI VODE SOA” [sic], tvrdi Facebook stranica Konflikt pa navodi:

“SOA je odgovorila kako oni po zakonu NEMAJU obvezu provjere glavnog državnog odvjetnika te da sigurnosne provjere provode na zahtjev drugih tijela iako nisu odgovorili kojih to tijela?” [sic].

Tko prolazi sigurnosnu provjeru

Odgovor na ovo pitanje moguće je pronaći u Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, između 42. i 51. članka, u poglavlju zakona naslovljenom “Sigurnosne provjere i protuobavještajna zaštita”.

U tekstu zakona navodi se da se sigurnosna provjera provodi za dužnosnike i zaposlenike sigurnosno-obavještajnih agencija, predstojnika i zaposlenike UVNS-a, ravnatelja i zaposlenike ZSIS-a i OTC-a, predsjednika i članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te druge osobe za koje je to određeno važećim zakonima i uredbama Vlade RH. Sigurnosna provjera provodi se i za osobe koje se primaju u hrvatsko državljanstvo i za strance u RH čiji je boravak važan za sigurnost države.

U Zakonu o državnom odvjetništvu (članak 122.) se, pak, navodi da se temeljnoj sigurnosnoj provjeri podvrgavaju osobe koje kandidiraju za prijem na službeničke i namješteničke pozicije u državnim odvjetništvima. Jelenić je, dakle, morao proći sigurnosnu provjeru kad se tek zapošljavao u DORH-u, ali ne i u postupku imenovanja za glavnog državnog odvjetnika.

Netočni podaci o francuskim masonima

Činjenicu da Jelenić nije prošao sigurnosnu provjeru prije nego je imenovan za čelnog čovjeka DORH-a stranica Konflikt koristi kako bi insinuirala da su masoni preuzeli SOA-u. Tvrde da je loža Veliki orijent Hrvatske, čiji je Jelenić bio član, zapravo francuska masonska loža “koju vodi Jan Piere de Lux” [sic].

Točno je da je Veliki orijent Francuske najveći masonski red u toj zemlji. Na njegovom čelu, međutim, nije Jan Piere de Lux; osobu pod ovim imenom uopće nismo uspjeli pronaći pretragom provedenom kroz više različitih internetskih tražilica. Nije, međutim, teško pronaći podatak da je na čelu Velikog orijenta Francuske Jean-Philippe Hubsch, koji je 2019. posjetio Hrvatsku kako bi sudjelovao u otvaranju masonske lože u Rijeci te tim povodom dao intervju za Večernji list.

Nikica Gabrić, čelni čovjek masonske organizacije Veliki orijent Hrvatske, u razgovoru za N1 televiziju potvrdio je da je do raskola unutar njegove masonske organizacije došlo jer su tražili da ih francuska loža prizna kao ravnopravne članove.

Optužbe bez izvora i dokaza

Stranica Konflikt dalje tvrdi da su među članovima masonske lože Veliki orijent Hrvatske 23 hrvatska suca. Isti su podatak iznosili i u ranijim postovima na Facebooku, tvrdili su i da imaju imena i adrese predmetnih sudaca, ali iste nisu objavili. Stranica Konflikt ni za ovu tvrdnju nije navela izvor, niti javnosti prezentirala ikakve dokaze kojima bi potkrijepili svoje tvrdnje. U javno dostupnim informacijama o hrvatskim sucima, uključujući i medijske arhive, nismo uspjeli pronaći podatke koji bi sugerirali da su 23 hrvatska suca članovi nekog od aktivnih masonskih redova.

“Činjenica je da su za razliku od Hanžekovićeve engleske frakcije, Jelenić i Gabrić članovi fracuske frakcije, a Daniel Markić šef SOA je recimo i francuski državljanin temeljem služenja Legije stranaca u francuskoj legiji plaćenih ubojica…”[sic], dalje navodi stranica Konflikt, sugerirajući da je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić zapravo mason.

Ni u ovom slučaju ne postoje nikakvi dokazi ili indicije koji bi ukazivali na Markićevo članstvo u masonskoj loži. Točno je da Markić ima francusko državljanstvo, ali ne zbog služenja u Legiji stranaca, već zato što je rođen u Parizu 1972. godine. Njegov otac je porijeklom iz Ljubuškog u BiH, a u Francuskoj se nastanio nakon što je tijekom 1960-ih napustio Jugoslaviju.

U Hrvatsku je Daniel Markić došao 1991. godine, na samom početku Domovinskog rata. Ratovao je pod zapovjedništvom Ante Gotovine, a karijeru u obavještajnim službama započeo je 1994. godine. Koliko je poznato, Markić nije služio u Legiji stranaca, ali bio je blizak s hrvatskim časnicima koji su bivši pripadnici Legije stranaca – generalima Antom Gotovinom i Antom Rosom (Večernji list, Jutarnji list).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.