Je li u Londonu doista uhvaćen štakor dugačak metar i pol?

P.V.

Društvenim se mrežama ponovo počela širiti stara zabluda da je u Londonu ulovljen gigantski štakor dugačak metar i pol.

Iako se radi o autentičnoj fotografiji, tvrdnja da se radi o gigantskom štakoru dugačkom metar i pol je netočna, što je još 2018. utvrdio i fact-checkerski portal Snopes.

U pitanju je štakor koji je ulovljen u ožujku 2016. godine, u londonskoj četvrti Hackney Downs. Čovjek koji je pronašao truplo ovog štakora za britanski Metro je izjavio da se radilo o “najvećem štakoru kojeg je vidio u životu” te procijenio da je životinja bila dugačka četiri stope (oko 1.2 metra) i teška 25 funti (oko 11 kg).

S obzirom da je truplo štakora završilo u otpadu, njegove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti. BBC se zbog toga obratio stručnjakinji, tražeći informaciju je li uopće moguće da štakor naraste do te veličine.

“Nemoguće je da smeđi štakor bude tako velik, kao što je nemoguće da bi netko mogao podići štakora teškog 11 kg hvataljkama za otpad”, rekla za BBC profesorica Jane Hurst s Instituta za integrativnu biologiju Sveučilišta u Liverpoolu.

Kako je moguće da je fotografija autentična, ali štakor nije doista gigantski? U pitanju je optička iluzija koja se naziva prisilna perspektiva. Kako prisilna perspektiva točno funkcionira, na Twitteru su demonstrirali su iz vijeća gradske četvrti Hackney.

Napisali su da su na lokaciju poslali deratizatore, koji nisu ušli u trag nikakvim gigantskim štakorima. Postavili su zato fotografiju koja ilustrira kako je moguće štakora normalne veličine prikazati ogromnim. Pogledajte sami:

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"