Tvrdnja da je državna odvjetnica iz Zagreba razvila srpsku zastavu na vrhu Južne Amerike je lažna

Petar Vidov

Policajac Nikola Kajkić, koji je 2018. suspendiran zbog teške povrede službene dužnosti, na svom Facebook profilu objavio je netočnu informaciju da je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Gordana Knaus razvila srpsku zastavu na vrhu planine u Južnoj Americi. Dezinformaciju koju je objavio Kajkić prenijelo je više internetskih portala u Hrvatskoj i regiji.

Koristeći se alatom za pretragu fotografija RevEye, utvrdili smo da na fotografiji nije prozvana Gordana Knaus, već srpska planinarka Aleksandra Stiković. Zajedno s njom zastavu je razvio srpski planinar Zoran Kovljenić. U pitanju je ekspedicija na vrh Aconcagua, najviši vrh Južne Amerike, koja se odvijala u periodu između 28. siječnja i 20. veljače 2009. godine. Ove informacije javno su dostupne na dnevniku ekspedicije koji su srpski planinari još tada, prije više od deset godina, objavili na internetu.

Upravo je na tom dnevniku ekspedicije Kajkić utemeljio dezinformaciju da je Gordana Knaus razvila srpsku zastavu na najvišem vrhu Južne Amerike. Naime, među autorima fotografija priloženih dnevniku ekspedicije navodi se i ime Gordane Knaus.

Međutim, ona do vrha Aconcague nije stigla. Prema informaciji koju je vođa ekspedicije Miloš Ivačković 15. veljače 2009. godine objavio na forumu posvećenom alpinizmu, u temi koja se ticala baš ove konkretne ekspedicije, Gordana Knaus iz Zagreba odustala je na završnom usponu, netom prije vrha, zajedno s još nekoliko planinarki i planinara iz regije.

Kajkić je na Facebooku također napisao da je ekspediciju organizirala Udruga vojnih invalida Srbije. Ni ta informacija nije točna.

Ekspediciju je organizirao Extreme Summit Team, koji redovito vodi planinare iz regije na vrh Aconcagua i slične zahtjevne uspone na poznate vrhove u svijetu i balkanskoj regiji. Da je predmetnu ekspediciju na vrh Aconcagua, tijekom koje je nastala sporna fotografija, organizirao upravo Extreme Summit Team, moguće je provjeriti i u njihovoj arhivi.

Nismo posebno provjeravali je li Gordana Knaus koja se 2009. pokušala popeti na vrh Aconcagua ista Gordana Knaus koja je zaposlena u Državnom odvjetništvu. Utvrdili smo, međutim, da te 2009. godine još nije bila zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Na tu je dužnost Knaus prisegnula u srpnju 2010. godine, stoji na službenim stranicama DORH-a.

Ispada tako da Kajkićeva tvrdnja obiluje netočnim informacijama: niti je Gordana Knaus na vrhu Aconcagua razvila srpsku zastavu, niti je ekspediciju organizirala Udruga vojnih invalida Srbije, niti je Knaus u vrijeme kad se osoba s ovim imenom i prezimenom penjala na najviši vrh Južne Amerike obnašala dužnost zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Sve informacije koje su suspendiranom policijskom istražitelju Kajkiću bile potrebne kako bi utvrdio da njegove tvrdnje nisu točne dostupne su svim korisnicima interneta. Suspendirani policijski istražitelj Kajkić ih, dakle, ili nije uspio pronaći, ili je svjesno odlučio iznošenjem dezinformacija pokrenuti hajku na zamjenicu općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"