Razotkriveno

Vitamin C nije lijek za koronavirus

Pixabay (stock)

Facebook stranica “Valeduto – Nenad Roso” širi dezinformaciju da se koronavirus može liječiti velikim dozama vitamina C (objava je arhivirana ovdje). Ta tvrdnja je netočna; nema nikakvih dokaza koji bi sugerirali da se koronavirus može tretirati ili liječiti uzimanjem vitamina C.

“Dobrodošli na sajt Nenada Rosa, doktora Naturopatije (prirodne medicine). Na ovom mjestu se možete upoznati s informacijama kako da sačuvate svoje zdravlje”, opis je Facebook stranice koja širi dezinformacije o liječenju koronavirusa vitaminom C.

Naturopatija je pseudoznanost koja ignorira medicinske spoznaje, a koju stvarni liječnici smatraju neučinkovitom, štetnom i neetičnom (Wikipedia).

Svojoj objavi je stranica “Valetudo – Nenad Roso” priložila link na objavu Druge podružne bolnice kineskog Sveučilišta Xi’an Jiaotong. Objava koju smo preveli uz pomoć Google Prevoditelja datira od 20. veljače 2020. godine. U objavi stoji da se u kineskoj bolnici Tongji ispituju učinci vitamina C na osobe zaražene koronavirusom te da su dosadašnji rezultati obećavajući.

U javnom je prostoru također moguće pronaći informaciju od 11. veljače 2020. godine prema kojoj su u kineskoj bolnici Zhongnan u tijeku klinička testiranja učinka administriranja većih doza vitamina C osobama oboljelih od koronavirusa.

Nijednu od ovih informacija, međutim, ne treba uzimati kao dokaz da se koronavirus može liječiti vitaminom C. Štoviše, iz Kineskog centra za informacije o hrani jasno poručuju da vitamin C nije lijek za koronavirus.

Ruan Guangfeng iz Kineskog centra za informacije o hrani izjavio je za China Daily, državni dnevni list na engleskom jeziku, kako nema nikakvog dokaza da vitamin C pomaže u tretiranju ili liječenju prehlade, uz dodatak kako raširena ideja da vitamin C pomaže kod simptoma prehlade nema nikakvo utemeljenje u znanosti pa nema ni potrebe da zdravi ljudi uzimaju dodatni vitamin C ukoliko im je na raspolaganju dovoljna količina svježih i nutritivnih hranidbenih namirnica.

Dezinformacije o vitaminu C kao lijek za koronavirus fact-checkeri bilježe u državama diljem svijeta (Poynter, FactCheck.org). U Hrvatskoj je istu dezinformaciju širio saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je i ranije propovijedao o navodnim ljekovitim svojstvima vitamina C, iako za takve tvrdnje nema znanstvenih dokaza.

Da vitamin C neće pomoći kod tretiranja simptoma koronavirusa, javno je upozorio i američki liječnik Robert H. Shmerling, urednik Harvard Health Publishinga. Među ostalim učestalim dezinformacijama su tvrdnje da protiv koronavirusa pomaže ulje origana, da treba izbjegavati ljutu hranu, isto kao i hladna pića ili sladoled. Nema medicinski potkrijepljenih dokaza da išta od navedenog pomaže protiv koronavirusa.

Mit o vitaminu C

Mit o ljekovitim svojstvima vitamina C u borbi protiv prehlade, gripe i sličnih bolesti uspješno opstaje već desetljećima, iako nema znanstveno utemeljenje. Odakle takve tvrdnje zapravo dolaze?

Za širenje dezinformacija o ljekovitim svojstvima vitamina C najzaslužniji je Linus Pauling, jedan od najuglednijih znanstvenika 20. stoljeća i dvostruki dobitnik Nobelove nagrade: za kemiju 1954. i za mir 1962. godine (Wikipedia).

U kasnijim godinama Pauling se počeo baviti izučavanjem ljekovitih sredstava vitamina C. Počeo je svaki dan uzimati tri grama vitamina C te razvio uvjerenje da se vitaminom C može liječiti prehlada. Godine 1970. objavio je popularnu knjigu “Vitamin C i obična prehlada”.

S obzirom na Paulingovu zasluženu reputaciju kao jednog od tada vodećih živućih znanstvenika, uvjerenje o ljekovitim sredstvima vitamina C raširilo se najprije među američkim građanima, a zatim i po čitavom svijetu. Iako su znanstvenici kasnije dokazali da je Pauling živio u zabludi, tj. da vitamin C nije čudotvorni lijek kakvim ga je Pauling smatrao, dezinformacije o vitaminu C u javnom prostoru opstaju sve do današnjih dana (Vox).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.