Razotkriveno

Ne, testiranje 5G mreže nije uzrokovalo masovni pomor ptica

Pixabay (stock)

“Stotine ptica padale sa neba tokom testiranja nove 5G mobilne mreže”, naslov je teksta koji je 29. veljače objavljen na portalu Agrosavjet.com. Tvrdnja iz naslova je netočna; pomor ptica u nizozemskom Den Haagu, o kojem se govori u tekstu, nije imao nikakve veze s testiranjem 5G mreže.

U pitanju je stara dezinformacija, koja već godinama kruži internetom. Portal Agrosavjet.com svoj je tekst (arhiviran ovdje), preuzeo s portala Novi svjetski poredak, gdje je objavljen još 2018. godine (arhivirano ovdje).

Priču proširio lovac na vanzemaljce

U studenom 2018., kada se dezinformacija o navodnom pomoru ptica zbog 5G zračenja izvorno proširila društvenim mrežama, portal Snopes utvrdio je da se radi o lažnoj tvrdnji. Proširio ju je američki zavjerenički portal Health Nut News, nekritički preuzimajući tvrdnje koje je Facebookom proširio Nizozemac John Kuhles, renomirani teoretičar zavjera.

Prije nego je postao aktivist protiv 5G-a, Kuhles se bavio lovom na vanzemaljce. Tvrdio je da je imao više bliskih susreta s NLO-ima. Na internetskom radiju BBS vodio je i uređivao emisiju “Untold Mysteries” (“Neispričane misterije”).

Neutemeljene priče o vanzemaljskim posjetima Zemlji inspiriraju teoretičare zavjere već desetljećima. Mnogi vjeruju kako vanzemaljci redovito posjećuju Zemlju, ali svjetske vlade to iz nekog razloga prikrivaju. Priče o interakcijama između vanzemaljaca i stanovnika Zemlje opstaju usprkos izostanku ikakvih opipljivih dokaza kojima bi ih se moglo potkrijepiti.

Edward Snowden, zviždač koji je razotkrio tehnike masovnog nadzora američkih obavještajnih službi, u svojim memoarima “Trajni zapisi” demantirao je postojanje obavještajnih spoznaja o vanzemaljcima. Napisao je da je, kada je dobio pristup svim podacima američkih obavještajnih službi, najprije krenuo tražiti upravo dokaze o postojanju vanzemaljskog života. Nije pronašao nikakve podatke koji bi ukazivali da su američki obavještajci svjesni kontakata s vanzemaljcima.

Pomor ptica se dogodio, ali ne zbog 5G-a

Danas je Kuhles među najglasnim aktivistima koji prosvjeduju protiv 5G tehnologije. Tvorac je i administrator više grupa na Facebooku u kojima promovira tezu da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje (Wired), iako takve tvrdnje, kao što je Faktograf već pisao, nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima.

Točno je da postoje liječnici i znanstvenici koji predlažu dodatna testiranja učinaka 5G zračenja na ljudsko zdravlje prije masovnijeg prelaska na 5G mrežu (Coda Story). Važno je, međutim, istaknuti kako za sada ne postoje podaci koji bi pružili utemeljenu osnovu za strahove oko 5G tehnologije kakve potiču teoretičari zavjere, ali i internetski propagandisti ruske države koji sustavno šire dezinformacije o 5G-u (The New York Times).

Među popularnim dezinformacijama je i priča o pomoru ptica u parku u Den Haagu. Više od 300 ptica pomrlo je u tom parku u listopadu 2018. godine, nakon čega se proširila teorija da su ptice stradale jer su u blizini parka testirane nove 5G antene. Nizozemska državna agencija za telekomunikacije tvrdi da to nije točno, tj. da nije bilo testiranja 5G antena u blizini parka u Den Haagu. Nizozemska vlada najavljuje da testiranje 5G tehnologije u toj državi početi tijekom 2020. godine.

Da u listopadu 2018. godine u Den Haagu nije bilo nikakvih 5G testova, za Full Fact je potvrdilo i nizozemsko Ministarstvo ekonomskih poslova i klimatske politike. Jedini slučaj testiranja 5G tehnologije u Den Haagu zabilježen je u lipnju 2018. godine, kad je Huawei dobio specijalnu dozvolu da održi jednodnevnu demonstraciju mogućnosti 5G mreže (Telecompaper).

Zbog čega su ptice umrle?

Zbog čega je, dakle, došlo do pomora ptica u parku u Den Haagu? Istraživači Sveučilišta Wageningen i Muzeja prirodne povijesti u Rotterdamu nakon obdukcije provedene na pticama zaključili su da su ptice pomrle od ozljeda nastalih zbog udaranja u različite objekte (poput grana stabala ili tla).

Ne zna se zbog čega su se ptice zabijale u tlo ili u stabla, ali pretpostavlja se da je paniku među pticama izazvala pojava sove ili nekog sličnog predatora.

Obdukcija je pokazala da je u organizmu stradalih ptica pronađen toksin prisutan u sjemenkama stabla tise, čijim se plodovima ptice hrane. Nije, međutim, jasno je li trovanje doprinijelo pomoru ptica i na koji način (Sveučilište Wageningen).

Slični slučajevi masovnog pomora ptica nisu neuobičajeni. Do pomora ptica uglavnom dolazi zbog vremenskih nepogoda, bolesti i trovanja (BBC). Usprkos tvrdnjama stručnjaka da se radi o relativno uobičajenim pojavama, slučajevi masovnog pomora ptica i drugih životinja učestala su inspiracija različitim teoretičarima zavjera.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.