Razotkriveno

Europa nije pod opsadom: Netočno je da grčku granicu pokušava prijeći 80.000 ljudi

EPA/ERDEM SAHIN

“Ovo nisu ni izbjeglice ni migranti, već ih ima 80,000 na granici sa Grčkom. Ne prestaju sa „Alah ekber“, tekbirrrr“”, naslov je teksta objavljenog 1. ožujka na Hercegovačkom portalu (arhiviranog ovdje), odakle su ga prenijeli i drugi regionalni portali i blogovi. Citirana tvrdnja je netočna.

U području uz granicu Turske i Grčke ne nalazi se 80.000 ljudi. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), objavljenima 1. ožujka (dakle istog dana kad je Hercegovački portal objavio tekst citiranog naslova), u pograničnom području nalazi se oko 13.000 migranata.

Ukupan broj izbjeglica trenutno smještenih u Turskoj je, naravno, znatno veći. Prema podacima UNHCR-a, ima ih nešto više od četiri milijuna. Uglavnom se radi o ljudima koji su u Tursku izbjegli iz Sirije, a kojih ima oko 3,7 milijuna.

Turska ucijenjuje EU i preuveličava broj migranata

Turska, s druge strane, tvrdi da je prema Grčkoj otišlo oko sto tisuća ljudi, ali ne nudi nikakve dokaze kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje. Grčka policija svjedoči o puno manjem broju migranata: 218 osoba je uhićeno zbog ilegalnog prelaska granice, a spriječeno je oko 26.500 pokušaja ilegalnog prijelaska granice (The Associated Press).

Tursko preuveličavanje broja izbjeglica i migranata koje usmjeravaju prema Europi logično je i očekivano. Turska je, podsjetimo, migrante počela uvjeravati da će im ulazak na teritorij Europske unije biti omogućen pokušavajući prisiliti EU da se angažira na strani Turske u sukobima koji se još uvijek vode u Siriji, gdje je na suprotnoj strani režim Bašara al-Asada podržavan od strane Rusije.

Instrumentalizacijom incidenata preuveličavaju krizu

U tekstu na Hercegovačkom portalu podijeljeno je nekoliko video zapisa s Twittera, a koji navodno prikazuju sukobe grčke policije s migrantima koji su pokušali prijeći tursko-grčku granicu. Korištenjem alata InVid pokušali smo potvrditi autentičnost snimki, ali nismo uspjeli utvrditi gdje su izvorno objavljene, niti potvrditi da se radi o sukobima uz granicu Grčke i Turske.

Neupitna je, međutim, činjenica da je u pograničnom području ograđenom bodljikavom žicom došlo do nekoliko incidenata u kojima su se sukobili migranti i grčki policajci, o čemu su izvještavali vodeći svjetski mediji (The New York Times, The Guardian).

Međutim, mediji koji u svojim naslovima tvrde da “ovo nisu ni izbjeglice, ni migranti” zapravo pokušavaju instrumentalizirati incidente uz Grčku granicu stvarajući privid da je Europa suočena s nekakvom invazijom islamskih terorista. Za takve tvrdnje ne uspijevaju ponuditi nikakve konkretne dokaze.

Zagovornici tvrdnji da ljudi koji pokušavaju ući u Europu nakon što su izbjegli od rata u Siriji nisu pravi izbjeglice najčešće se oslanjaju na argument kako se radi uglavnom o mlađim muškarcima. Ni to nije točno; prema podacima UN-a, u ukupnoj izbjegličkoj populaciji u Turskoj ima 44,6 posto žena. Najviše izbjeglica smještenih u Turskoj u dobi su od 20 do 64 godine (njih 71,4 posto), mlađih od 20 godina ima 22,3 posto, a starijih od 65 čine 6,2 posto udjela.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.