Aktualno

Pregled tjedna: Prekršeno obećanje Vlade i proizvodnja panike

Tjedan su obilježile dezinformacije o migrantima i izbjeglicama, koronavirusu i 5G mreži. Analizirali smo međusobne optužbe pretendenata na vodeće funkcije u HDZ-u uoči predstojećih unutarstranačkih izbora, predizborno obećanje HDZ-a o uvođenju nacionalne mirovine, kao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji je pušten u javnu raspravu.

Raskrinkali smo staru priču o proizvodnji lažnih vijesti o utapanjima izbjeglica, koje se ponovno šire.

Izvorno ju je proširila grupa zagovornika Brexita, Leave.EU, koja se žalila na cenzuru zbog uklanjanja tog videa s Facebooka. Ova grupa poznata je po fabriciranju stvarnosti: Channel4 napravio je podulji prilog o tome kako su upravo oni lažirali snimke koje prikazuju navodno migrantsko nasilje.

Pisali smo i o dezinformacijama koje prate situaciju na pograničnom području Grčke i Turske. “Ovo nisu ni izbjeglice ni migranti, već ih ima 80,000 na granici sa Grčkom. Ne prestaju sa „Alah ekber“, tekbirrrr“” – naslov je teksta objavljenog 1. ožujka na Hercegovačkom portalu.

Krizu na grčkoj granici za dezinformiranje je iskoristio i Robert Valdec, poznat prvenstveno kao nekadašnji voditelj emisije “Istraga” koja se emitirala na Novoj TV, a pratile su je optužbe za promicanje međunacionalne mržnje.

Bavili smo se i tezama da bogate zemlje Zaljeva nisu primile niti jednu izbjeglicu iz Sirije, odnosno da ih se šalje u Europu. Hercegovački portal objavio je tekst pod naslovom: “Zašto se migranti šalju u Europu, a ne u bogate muslimanske zemlje”, u kojem navode da “Sаudiјskа Аrаbiја – kоја niје udоmilа niti jednu izbјеglicu – imа 100.000 klimаtiziranih šаtоrа kојi mоgu prеstаvlјаti dоm zа čаk tri miliоnа lјudi”.

Koronavirus kao inkubator dezinformacija

Tezu da je cjepivo protiv koronavirusa nastalo prije same bolesti, plasiralo je više blogova i portala u Hrvatskoj i regiji.

U središtu dezinformacija oko koronavirusa ponovno je bila Fondacija Billa i Melinde Gates.

Analizirali smo staru dezinformaciju o navodnim posljedicama 5G mreže, koja već godinama kruži internetom, a koju je portal Agrosavjet preuzeo s portala Novi svjetski poredak, gdje je objavljen još 2018. godine. Pomor ptica se dogodio – ali ne zbog 5G mreže.

HDZ na potezu

Aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković “bacio je rukavicu” unutarstranačkim protukandidatima, koju smo analizirali koristeći Parlametar, alat koji pomoću analize glasanja i transkripata zastupničkih nastupa olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora.

Ministarstvo zdravstva u javnu raspravu je uputilo obrazac prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Najavljuju se izmjene kojima će se podići prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna.

U dokumentu Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost HDZ je obećao da će na nacionalnu mirovinu pravo imati „osobe starije od 65 godina, koje nemaju drugih izvora prihoda te hrvatski građani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj najmanje 15 godina. Iznos nacionalne mirovine određivat će se prema iznosu minimalne plaće i iznosit će najmanje 40 posto od minimalne plaće u godini u kojoj osoba ostvaruje pravo na nacionalnu mirovinu“. Ipak, prema Prijedlogu zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, koji je pušten u javno savjetovanje, nacionalna mirovina pretvorila se u nacionalnu naknadu za starije osobe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.