Razotkriveno

Hrvatska liječnička komora: Srećko Sladoljev i drugi koji relativiziraju COVID-19 ugrožavaju javno zdravlje

Screenshot: HRT, Srecko Sladoljev

Unatoč neslušljivom i negledljivom ponašanju struke koja iskače baš iz svake ‘paštete’, unatoč blokadi škola, kafića, prometnica, kazališta, sportskih borilišta, stavljanja u karantenu cijelih kontinenata i minucioznom praćenju zaliha papirnatnih maski (koje su samo vizualni dojam, a nikako fizička zaštita od virusa!!!), jasno je da se radi uobičajeno neopasnoj epidemiji ‘gripi-sličnog’ virusa kojeg uz blage simptome preboli 85% ljudi”, napisao je na svojem Facebooku bivši zaposlenik Imunološkog zavoda Srećko Sladoljev.

Dr. sc. Srećko Sladoljev posljednjih se godina prometnuo u jednog od zapaženijih protivnika cijepljenja, a sada javno zdravlje ugrožava i relativiziranjem virusa COVID-19, kolokvijalno poznatog kao koronavirus. Naime, Sladoljev bez ikakvih dokaza i potpuno suprotno tumačenjima nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih organizacija tvrdi da COVID-19 nije opasniji od “obične prehlade”.

Netočne tvrdnje koje je podijelio na svojem Facebook profilu (arhivirane ovdje) od njega je preuzeo portal Promise.hr, a u tekstu su ustvrdili da je njegovu Facebook objavu vidjelo preko 100 tisuća ljudi. Nakon objave prvog teksta (arhiviranog ovdje), isti portal objavio je intervju (arhiviran ovdje) sa Sladoljevom u kojem je nastavio iznositi netočne tvrdnje.

Hrvatska liječnička komora oštro osuđuje relativiziranje koronavirusa COVID-19

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) za Faktograf je osudio tvrdnje Srećka Sladoljeva, uz napomenu da Sladoljev nije ni liječnik, niti član Komore. Unatoč tome, ovog biologa i imunologa, s obzirom na to da je u javnosti poznat kao “zviždač” s Imunološkog zavoda, ali i da na njegovom Facebook profilu i dalje stoji da je zaposlenik Imunološkog zavoda, brojni u javnosti i dalje precipiraju kao stručnjaka za pitanja javnog zdravlja. Imunološki zavod potvrdio je Faktografu da Sladoljev više nije njihov zaposlenik te da je u mirovini.

“I u normalnim, nekriznim okolnostima odgovornost za javnu riječ liječnika i drugih zdravstvenih stručnjaka, kao i odgovornost svakog visokog specijalistički obrazovanog pojedinca, značajno je veća nego što je to odgovornost ostalih građana. U svakoj situaciji liječnici, drugi zdravstveni radnici ili specijalizirani stručnjaci moraju u svojim javnim i medijskim istupima primarno voditi brigu o tome da govore isključivo na temelju znanstveno dokazanih i prihvaćenih činjenica, da su njihove izjave točne i što je posebno važno da daju izjave koje se tiču njihovog područja stručnosti”, govori Krešimir Luetić Faktografu.

Na poseban oprez i razinu svijesti o odgovornosti za javno izrečenu riječ Luetić poziva za vrijeme aktualne pandemije COVID-19.

“U situaciji nadolazeće epidemije koronavirusa, pred kojom se nalazi i Hrvatska i Europa, odgovornost za javno izrečenu riječ snažno raste. Stručno i znanstveno neutemeljene, paušalne javne izjave pojedinaca o koronavirusu, koji pojedinci nisu niti liječnici niti epidemiolozi, nanose štetu povjerenju javnosti u ovoj osjetljivoj, kriznoj situaciji. Pozivamo stoga sve pojedince da se u javnim istupima drže isključivo svojeg područja stručnosti i da svoje istupe temelje na provjerenim znanstvenim i stručnim činjenicama”, kaže nam Luetić.

“Mediji, za komentare tražite isključivo stručnjake s tog medicinskog područja”

Napominje i da posebnu odgovornost u ovoj situaciji imaju i mediji.

“Pozivamo također i medije da za komentar zdravstvenog aspekta situacije s koronavirusom zovu isključivo pojedince koji su stručnjaci iz tog medicinskog područja, kako bi i na taj način doprinijeli dobroj i točnoj informiranosti građana Hrvatske”, zaključuje Luetić.

Potpuno suprotno od tih naputaka, postupio je ne samo Sladoljev, već i portal Promise.hr.

Naime, kako bi potkrijepio netočne navode, Sladoljev se u intervjuu s Promise.hr čak pozvao i na video snimku koja je ranije raskrinkana kao lažna.

“Je li točna informacija da je policija ubila jednu djevojku na policijskoj blokadi napravljenoj zbog koronavirusa?”, pitanje je koje je postavljeno Sladoljevu.

“Šaljem Vam video snimku pa sami zaključite. Po meni, unesrećila ju je ‘struka’ s činovnicima WHO-a na čelu koji su odgovorni za ovo ludilo (na snimci se vidi da policajci izvlače sitnu mladu ženu silom iz njenog automobila, ona plače i cvili, no oni su sve grublji. Na kraju žena ostaje nepomično ležati na cesti, okružena sa 6-7 policajaca koji na žutim jaknama imaju natpis ‘police’, ali i natpise na kineskom (ili korejskom)”, odgovara Sladoljev.

Netočne tvrdnje potkrepljuje lažnim videom

Snimka koju je Sladoljev priložio prikazuje ono što je on i opisao. No razlozi zbog kojih se to događa nisu oni koje Sladoljev opisuje. Naime, kako je već pokazao IndiaToday, indijski portal za provjeravanje činjenica, a koji je član Međunarodne mreže za provjeru činjenica, čiji je član i Faktograf, žena je iz auta izvučena jer nije bila upoznata s tada aktualnom zabranom o vožnji osobnih automobila u Kini.

Iako su brojni osudili grubost policije u tom slučaju, ne postoje nikakvi dokazi da je žena ubijena, odnosno umrla. Štoviše, svi podaci ukazuju na to da je nakon što je povratila svijest, smještena na sigurno.

Sporni video jedan je od najčešćih video dezinformacija koje se dijele proteklih tjedana, a uz tekst na engleskom jeziku, druge sporne snimke možete pogledati niže. Video na koji se poziva Sladoljev počinje nakon 2 minute i 20 sekundi.

Koronavirus COVID-19 opasniji je od obične prehlade

Tvrdnje da je koronavirus COVID-19 zapravo ista stvar kao i obična prehlada šire se i u drugim državama, gdje su se takvim tvrdnjama također bavili portali specijalizirani za fact-checking. Izjednačavanje koronavirusa COVID-19 s običnom prehladom kao netočno su tako već raskrinkavali npr. PolitiFact i AFP Fact Check.

O toj netočnoj tvrdnji ranije je pisao i Faktograf nakon što se Facebookom masovno počela širiti fotografija kojom se tvrdi da je koronavirus COVID-19 isto što i obična prehlada.

Koronavirusi su, naime, skupina virusa koja se pojavljuje kod sisavaca i ptica te izaziva infekciju respiratornog sustava. Skupini koronavirusa doista pripadaju i neki virusi koji uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada. Međutim, skupini koronavirusa pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus” odnosno COVID-19. Više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.