Ne vjerujte viralnoj fotografiji kojom se tvrdi da je COVID-19 isto što i obična prehlada

P.V.

Društvenim mrežama širi se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a koju prati sljedeći tekst: “medicinska knjiga iz 1971 godine! Corona virus je obicna prehlada?!” [sic]. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Tvrdnja da je koronavirus COVID-19 isto što i obična prehlada je netočna.

Koronavirusi su, naime, skupina virusa koja se pojavljuje kod sisavaca i ptica te izaziva infekciju respiratornog sustava. Skupini koronavirusa doista pripadaju i neki virusi koji uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada. Međutim, skupini koronavirusa pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus” odnosno COVID-19.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na svojim stranicama popisuje sedam različitih tipova koronavirusa, koje dijeli u dvije skupine.

U prvoj skupini su uobičajeni humani koronavirusi 229E, NL63, OC43 i HKU1. Virusi iz ove skupine su među uzročnicima obične prehlade. Među uzročnicima obične prehlade su i drugi tipovi virusa, a najčešći uzročnici obične prehlade su rinovirusi.

U drugoj skupini su ostali humani koronavirusi: MERS, SARS i COVID-19. Koronavirusi iz ove druge skupine mogu uzrokovati puno opasnije tegobe od uobičajenih koronavirusa, a viša im je i stopa smrtnosti. Stopa smrtnosti kod zaraženih SARS-om je 10 posto, a kod MERS-a je 34 posto (Worldometers.info). Svjetska zdravstvena organizacija trenutno procijenjuje stopu smrtnosti novog koronaviruisa COVID-19 na 3,4 posto.

Tvrdnje da je koronavirus COVID-19 zapravo ista stvar kao i obična prehlada šire se i u drugim državama, gdje su se takvim tvrdnjama također bavili portali specijalizirani za fact-checking. Izjednačavanje koronavirusa COVID-19 s običnom prehladom kao netočno su tako već raskrinkavali npr. PolitiFact i AFP Fact Check.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"