Razotkriveno

Ne vjerujte viralnoj fotografiji kojom se tvrdi da je COVID-19 isto što i obična prehlada

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a koju prati sljedeći tekst: “medicinska knjiga iz 1971 godine! Corona virus je obicna prehlada?!” [sic]. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Tvrdnja da je koronavirus COVID-19 isto što i obična prehlada je netočna.

Koronavirusi su, naime, skupina virusa koja se pojavljuje kod sisavaca i ptica te izaziva infekciju respiratornog sustava. Skupini koronavirusa doista pripadaju i neki virusi koji uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada. Međutim, skupini koronavirusa pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus” odnosno COVID-19.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na svojim stranicama popisuje sedam različitih tipova koronavirusa, koje dijeli u dvije skupine.

U prvoj skupini su uobičajeni humani koronavirusi 229E, NL63, OC43 i HKU1. Virusi iz ove skupine su među uzročnicima obične prehlade. Među uzročnicima obične prehlade su i drugi tipovi virusa, a najčešći uzročnici obične prehlade su rinovirusi.

U drugoj skupini su ostali humani koronavirusi: MERS, SARS i COVID-19. Koronavirusi iz ove druge skupine mogu uzrokovati puno opasnije tegobe od uobičajenih koronavirusa, a viša im je i stopa smrtnosti. Stopa smrtnosti kod zaraženih SARS-om je 10 posto, a kod MERS-a je 34 posto (Worldometers.info). Svjetska zdravstvena organizacija trenutno procijenjuje stopu smrtnosti novog koronaviruisa COVID-19 na 3,4 posto.

Tvrdnje da je koronavirus COVID-19 zapravo ista stvar kao i obična prehlada šire se i u drugim državama, gdje su se takvim tvrdnjama također bavili portali specijalizirani za fact-checking. Izjednačavanje koronavirusa COVID-19 s običnom prehladom kao netočno su tako već raskrinkavali npr. PolitiFact i AFP Fact Check.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.